2014. november 23., vasárnap

Házi hamburger

Mikor a férjem a harmadik hétvégén is azt feleli, a "mit szeretnétek vasárnap ebédre?" kérdésre, hogy pizzát, akkor jóleső öröm jár át: ejj, be jó pizzát csinálhatok! Aztán belém hasít, na ne! Már megint?
De azonnal eszembe jut a mentő ötlet: legyen inkább hamburger! Ugye sejtitek a választ?


Hozzávalók, 8 hamburgerhez
Zsemléhez
400 g liszt (100 g őrölt zabpehely, 100 g durum, 200 g teljes kiőrlésű búza)
30 g búzasikér
100 g tejföl
100 ml langyos víz
50 g olvasztott vaj
1 tojás
15 g friss élesztő
1 csapott teáskanál só
(2 pötty édesítő pici vízben feloldva, ha édeskésen szeretjük a hamburgerzsemlét)
1 tojás a kenéshez

A húspogácsákhoz
400 g darált marhahús
400 g darált sertéshús
1 közepes fej vöröshagyma
2-3 ek. Worcestershire szósz (elhagyható)
frissen őrölt bors

pici zsiradék a sütéhez

Friss és savanyított zöldségek, kecsap, majonéz, hasábburgonya

A zsemle hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mértem és rugalmas, a kenyértésztánál kissé lágyabb tésztát gyúrtam. Kelesztőtálba tettem és bő 40 percig kelesztettem.
Míg a tészta pihent, összeállítottam a húspogácsákat. A vöröshagymát lereszeltem, így a sütéskor nem potyog ki. Elkevertem a hússal, ízesítettem a Worcestershire szósszal, sóztam borsoztam. 8 egyforma részre osztottam. Mivel a hús sütéskor összeugrik kissé, ezért kb. fél cm vastagra formáztam a húskorongokat. Tálcára tettem, letakartam és sütésig hűtőbe tettem őket.
Előkészítettem a zöldségeket.
A megkelt zsemletésztát nyolc egyenlő részre osztottam, kigömbölyítettem, majd papíros sütőlemezre tettem. 45 perc alatt duplájára kelesztettem, felvert egész tojással lekentem és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütöttem. A zsemléket rácsra tettem kihűlni.
Serpenyőben pici olajat melegítettem és alaposan átsütöttem a húspogácsákat.
Asztalra kerültek a hozzávalók és mindenki kedvére készítette a saját hamburgerét.


 Abban az esetben, ha nem fogy el az összes hamburger, a zsemléket sütve, a húspogácsákat pedig nyersen, fóliával elválasztva, dobozba pakolva le szoktam fagyasztani.

1 megjegyzés:

  1. Jaj, de jó! Múlt héten nálunk is volt. Csak még nem raktam fel a blogra... étterem többek között :-)

    VálaszTörlés