2014. augusztus 10., vasárnap

Cukkinis tojáslepény

 Könnyű, gyors vacsorának ígérkezett és be is váltotta a hozzáfűzött reményeket, ez a cukkinis, tojásos egytálétel.


Hozzávalók

2 kisebb cukkini
50 g finomra vágott kolozsvári szalonna
4 egész tojás
150 ml tejszín
2 gerezd zúzott fokhagyma
50 g reszelt trappista sajt
bors

Egy tűzálló tálat vékonyan kiolajoztam, majd beleszórtam a szalonna felét. A karikára vágott cukkinit belesorakoztattam. A tojásokat simára kevertem a tejszínnel, hozzáadtam a fokhagymát, borsot és a sót, majd ráöntöttem a cukkinire. Rászórtam a maradék szalonnát és a reszelt sajtot, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütöttem. Kenyérrel ettük, de bármilyen gabonaköretet el tudok képzelni hozzá.


Ugyanez más formában:



Áfonyamámor liszt nélkül

Túró és gyümölcs, mindig remek páros. Áfonyaszezon idején kihagyhatatlan!


Hozzávalók:
28 cm-es csatos tortaforma, papírral kibélelve
750 g tehéntúró
200 ml habtejszín
4 egész tojás
100 g nyírfacukor
20 g házi készítésű nyírfa vanílás cukor
50 g vaníliás krémpor
1 kezeletlen citrom héja
250 g áfonya

A túrót a nyírfacukor felével, vaníliás cukorral, tojássárgákkal, tejszínnel, citromhéjjal krémesre kevertem. Közben tojások fehérjét a maradék cukorral laza habbá vertem, majd beleforgattam a túróba a krémporral együtt. Végül hozzákevertem az áfonyát, amiből pár szemet félretettem a tetejére. Belesimítottam a karikába, rátettem az áfonyát és 180 fokra előmelegített sütőben kb 45 perc alatt megsütöttem. 1 éjszakát érdemes hűtőben pihentetni, hogy teljesen megdermedjen, mert akkor lehet igazán szépen szeletelni. Gyümölcs nélkül is készíthető.

Házi csirkemáj pástétom

Arra törekszem, hogy minél több saját készítésű fogás kerüljön az asztalunkra. Ebből az apropóból kísérleteztem ki ezt a csirkemáj pástétomot, amely nagy kedvenc lett.


Hozzávalók:
6 db porcelán formához
400 g csirkemáj felkockázva
1 nagy fej vöröshagyma
50 g füstölt szalonna
2 gerezd fokhagyma

bors
majoranna
1 egész tojás
12 szelet bacon

A hagymát pici zsiradékon elkezdem fonnyasztani, majd hozzáadom a finomra vágott szalonnát és addig sütöm, míg elkezd pirulni. Rádobom a felkockázott csirkemájat és megsütöm, épp annyira, hogy már nem véres. Belepréselem a fokhagymát, ízesítem a fűszerekkel, majd 1 tojást hozzáadva botmixerrel krémesre pürésítem. A porcelán formákat kibélelem baconnel, majd a májat beleteszem. Ráborítom a kilógó szalonna végeket, a formákat tepsibe sorakoztatom, felöntöm forróvízzel, majd 150 fokra előmelegített sütőben megsütöm. Légkeveréssel kicsit megpirítom a szalonnákat, hogy finom ropogósak legyenek. Tálalás előtt pár órát állni hagyom, hogy áthűljenek a pástétomok. Hűtőben napokig eláll, a szalonna pedig megvédi a májat az elszíneződéstől.

Gyümölcsöző kapcsolat

Gyors szedres lepény


Hozzávalók
24 cm-es kivehető delkis formához
150 g liszt (70 g zabpehelyliszt, 50 g durum liszt, 30g fehér tönköly liszt)
1 mokkáskanál sütőpor
150 g puha vaj
100 g nyírfacukor
4 kisebb tojás
1 kezeletlen citrom héja
20 g olvasztott vaj és pici liszt a forma előkészítéséhez
300 g szeder
szeletelt mandula, vagy durvára vágott dió

A tortaformát kikenjük vajjal és kilisztezzük. A tojásokat szétválasztjuk.A puha vajat a nyírfacukor felével, citromhéjjal habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját. A tojásfehérjét a nyírfacukor másik felével laza habbá verjük, majd belekeverjük a vajas részbe. Fokozatosan adagolva elkeverjük a sütőporos liszttel. Az előkészített formába simítjuk, rászórjuk a gyümölcsöt, szeletelt mandulát, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Készíthetjük más gyümölccsel is, meggyel különösen finom.