2014. augusztus 15., péntek

Pékkifli - átdolgozott kiadás

Már régóta szemezgetek ezzel a formázási technikával. Ma eljött az ideje, hogy elkészítsem ennek a kiflinek a teljes kiőrlésű verzióját. 


Hozzávalók
Előtészta
100 g durum liszt
100 g fehér tönköly liszt
130 g víz
5 g  friss élesztő

Tészta
100 g őrölt zabpehely
30 g búzasikér
150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
150 g Graham liszt
10 g friss élesztő
2 teáskanál só
150 g natúr joghurt
50-70 g víz
50 g puha vaj

Belső kenéshez
30 g olvasztott vaj

Külső kenéshez
1 tojás sárgája

Az előtészta komponenseit kelesztőtálban összekeverem és 10-12 órán át, (egy éjszakán át) lefedve pihenni hagyom. Ez idő alatt megkel, majd összeesik.
Másnap a tészta hozzávalóival és az előtésztával kenyérsütőgép dagasztó programjával rugalmas tésztát gyúrok. A szükséges víz mennyisége függ a lisztek minőségétől. Kelesztőtálba teszem és hagyom duplájára kelni, ehhez 30-40 perc szükséges. 
A megkelt tésztát kissé átszellőztetem, majd 14 egyenlő részre osztom, kigömbölyítem. Enyhén lisztezett nyújtótáblán 15 percig letakarva pihentetem, majd ovális alakúra nyújtom és tésztavágóval ujjnyi távolságra bevagdosom a felső részt. 


A tészta alsó részét lekenem olvasztott, langyos vajjal és feltekerem. Ezzel a módszerrel nem csak finom vajas ízű lesz a kiflink, de "le is tekerhető".  A megformázott kifliket olyan távolságban helyezem el a sütőlemezen, hogy sem a kelesztés, sem a sütés során ne érjenek össze.


Formázás után 50-60 percig kelesztem a kifliket, majd tojássárgájával vékonyan lekenem őket és 220 fokra előmelegített, gőzös sütőbe teszem. (Gőzös sütőteret, egy erre a célra rendszeresített edénybe öntött forró vízzel lehet legegyszerűbben elérni.) Miután kialakult a kiflik külső kérge, kiveszem a vizes edényt a sütőből és a hőt 200 fokra visszaveszem. Ha a kiflik aranybarnára sültek, rácson hagyom őket kihűlni.



Formázási ötlet: http://illeskriszkonyhaja.blogspot.hu/2011_02_01_archive.html