2014. augusztus 18., hétfő

Zöldséges házi felvágott

Pár hónapja a Facebookon találtam ezt a házi felvágott receptet. Apró módosításokkal többször elkészítettem már fokhagymásan, majoránnásan. Ma készült először zöldségekkel. Ajánlom mindenkinek, aki kis időráfordítással finom, adalékmentes felvágottat szeretne készíteni.


Hozzávalók:
400 g csirkemellfilé
50 g húsos kolozsvári szalonna
180 ml állati tejszín
2 tojás fehérje
1 evőkanál (durum) liszt
1 gerezd fokhagyma

frissen őrölt bors
50 g nyers zöldborsó
50 g nyers sárgarépa
50 g kápia paprika
50 g főtt kukorica

A csirkemellet, kolozsvári szalonnát ledarálom, hozzákeverem a zúzott fokhagymát, tejszínt, tojásfehérjét, sózom, borsozom. A sárgarépát, paprikát megtisztítom, felkockázom akkorára, hogy a mérete hasonló legyen, mint a borsóé, kukoricáé. A zöldségeket belekeverem a húspépbe.


A massza felét sütőpapírra teszem, rudat formázok belőle, majd a papírral szorosan feltekerem. Alufóliába csavarom, majd ismét, hogy a főzővíz ne tudjon beszivárogni. Elkészítem a másik rudat is, majd forrásban levő vízbe helyezem és 50 perc alatt készre főzöm. (A rudak formázásakor érdemes átgondolni, hogy milyen edénybe fér bele.) A megfőtt felvágottakat kiemelem a vízből, majd kicsomagolom és kihűtöm.

Fokhagymás és majoránnás változatban: