2014. augusztus 22., péntek

Skandináv ropogós kenyér


Az e heti Nők Lapjában találtam egy rozsos knekkebrod receptet, amit átalakítottam az itthon fellelhető hozzávalókból. Az eredmény meglepően ropogós rágcsálni való, akár önmagában, akár sajttal, gyümölccsel ideális kis étkezésre. És egy jó skandináv krimit se felejtsünk el mellécsomagolni!


Hozzávalók
100g durum liszt
50 g teljes kiőrlésű rozsliszt
50 g tönköly korpa
1 csapott teáskanál só
30 g vaj
6 g friss élesztő
125 ml víz
1 evőkanál enyhén pirított szezámmag
1 evőkanál lenmagpehely
1 evőkanál szemes mák

Az összes hozzávalót belemértem a kenyérsütő gép üstjébe és egynemű tésztává gyúrtam. (A lisztektől függően változhat a szükséges víz mennyisége.) Kivettem a gépből és kigömbölyítettem, majd 15 percig állni hagytam. Lisztezett nyújtótáblán 2 mm vastagra nyújtottam, korongokat szúrtam, amelyeket villával megszurkáltam. Papíros sütőlemezre tettem a kis kenyérkéket, majd 230 fokra előmelegített sütőben ropogósra sütöttem őket.