2014. augusztus 26., kedd

Bulguros húsgolyók

Az IR diétával új alapanyagok kerültek a konyhámba. Ezek egyike a bulgur, amit annyira megszerettünk, hogy minden téren felváltotta nálunk a rizst. Nem csak köretnek használom, hanem töltött, rakott fogásokba is. Így ehhez az egytálételhez is, amely bevett családi szófordulattal élve remek "kétnapos" ebéd.


Hozzávalók:
500 g darált sertéshús
1 tojás

bors
1-2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint
1 nagy fej vöröshagyma
2 paradicsom
2 lecsó paprika
2 csapott teáskanál piros paprika
150 g zöldborsó
olaj vagy az általunk használt zsiradék
250 g bulgur

A finomra vágott vöröshagymát zsiradékon megfonnyasztom, hozzáteszem a paprikát, picit összesütöm, majd beledobom a cikkekre vágott paradicsomot, borsót, ráteszem a pirospaprikát, majd kb. 3 dl vízzel felöntöm, sózom. A darált húst összekeverem a tojással, zúzott fokhagymával, sózom, borsozom. Kis gombócokat formázok és a forrásban lévő alapba teszem. 30 percig főzöm, majd a hozzáadom a megmosott bulgurt és annyi vizet, amit a bulgur főzés közben felvesz. Kis lángon főzöm míg a bulgur meg nem puhul, ha szükséges, a vizet pótolom és tálalásig lefedve hagyom.
Készíthető barna vagy fehér rizzsel is. Ez esetben a rizst előfőzve érdemes a pörkölthöz adni.