2014. augusztus 27., szerda

Kiflik lisztkeveréből, fázisfotókkal

Ki nem csapott a homlokára hazaérve: "Te jó ég, a kenyér!" Tegnap velem is ez történt, megfeledkeztem a szokásos kenyerünk előző napi előkészületiről, így egy vészmegoldáshoz folyamodtam. Előre bevert lisztkeverékből sütöttem kifliket, amiket sikerült langyosan, ropogósan a vacsoraasztalra tennem.


Hozzávalók
500 g Vitalbrot teljes kiőrlésű kenyérliszt (fellelhető Aldiban)
300 ml víz
2 evőkanál olíva olaj
15 g friss élesztő

A kérdés jogos, miért kell egy ilyen lisztkeverékbe plusz élesztő? Mert sokkal levegősebb lesz így a kiflink, kenyerünk.


A hozzávalókat a kenyérsütőgép üstjébe tettem és összegyúrtam. Ha lágy lenne, pici lisztet lehet hozzá tenni, az egyébként használt teljes kiőrlésű lisztünkből. Kelesztőtálba tettem és hagytam a duplájára kelni. Enyhén lisztezett deszkára borítottam és 10 egyenlő részre vágtam. Kigömbölyítettem, majd 10 perc pihentetés után csepp alakot formáztam a tésztából. Amit a tenyeremmel kicsit szétlapítottam.


Majd a formát tartva kinyújtottam.


 A szélesebbik felétől feltekertem, és papíros sütőlemezre helyeztem. Ha igazán szép kifliket szeretnénk, ügyeljünk rá, hogy a keskeny csücsök a kifli aljára kerüljön, a tekerések befelé és következetesen egy irányba nézzenek. Úgy pakoljuk őket, hogy legyen helyük kelni, sülni, ne érjenek össze.



A megformázott kifliket duplájára kelesztettem. Közben a sütőt előmelegítettem 230 fokra, és a szokásos edényben forróvizet tettem be a sütő aljába. A megkelt kifliket lespricceltem vízzel és a forró, gőzös sütőbe tettem. 10-12 perc után a hőt visszavettem 200 fokra, és amikor kialakult a kiflik külső kérge, kivettem a vízgőzös edényt. Az én sütőmben az össz. sütési idő 30 perc.