2014. augusztus 31., vasárnap

New York cheesecake, ahogy én készítem

Ismét egy favorit, amelyről senkinek nem kell lemondania, aki szénhidrát diétát folytat, hiszen pár perc ráfordítással készíthetünk bolti keksz helyett teljes kiőrlésűt, és használhatjuk a bevált édesítőnket. Drága Philadephia krémsajt helyett pedig, tökéletesen megfelelnek a német élelmiszerláncok saját márkás termékei, akár zsírszegény változatban is. A torta természetesen elkészíthető cukros változatban is, homemade keksz helyett pedig a győri édes zabfalatokat ajánlom.


Hozzávalók / 23 cm-es csatos tortaformához

Keksz alaphoz
120 g liszt (40 g őrölt zabpehely, 40 g Graham liszt, 40 g durum liszt)
20 g lágy zabpehely
60 g vaj
1 kisebb tojás
késhegynyi sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna
35 g nyírfacukor
fahéj, kardamom ízlés szerint
40 g dió

Összeállításhoz
100 g vaj

Krémhez
700 g natúr krémsajt, szobahőmérsékletű
150 g tejföl
2 tojás, szobahőmérsékletű
2 tojás sárgája, szobahőmérsékletű
100 g nyírfacukor
20 g házi nyírfacukros vanília
40 g étkezési keményítő


Először elkészítem a kekszalapot. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A vajat elmorzsolom a lazítókkal, fűszerekkel elkevert lisztekkel, majd hozzáadom a zabpelyhet, tojást és a nyírfacukrot. Gyors mozdulatokkal összegyúrom, majd lisztezett nyújtótáblán 3mm vastagra nyújtom. Papíros sütőlemezre teszem és aranybarnára sütöm. Kiveszem a sütőből, kisebb darabokra töröm, majd a nyitott ajtajú, lekapcsolt sütőbe visszateszem kicsit száradni, hogy igazi morzsás, keksz állagú legyen. Közben a diót serpenyőben megpirítom és durvára vágom.

A kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt vágok. (Erre azért van szükség, hogy a tortánkat könnyen le tudjuk majd emelni a dekliről.) A kihűlt kekszet finomra töröm (segítségül hívhatunk késes aprítót is), hozzáadom a durvára vágott diót, olvasztott vajat, elkeverem és egyenletesen belenyomkodom tortaformába, majd habkártyával elsimítom a felületét. Hűtőszekrénybe teszem, míg a sajtkrém elkészül.

A sütőt előmelegítem 170 fokra. A szobahőmérsékletű sajtkrémet robotgép táljába teszem (fontos, hogy szobahőmérsékletű legyen, mert ha hideg, nem lehet csomómentesre keverni), elkeverem a tejföllel,  egyesével hozzáadom a tojásokat és sárgáját, majd a cukrot, végül pedig az étkezési keményítőt. Mindent lassú fokozaton keverek, hogy a massza ne legyen levegős! 

A tortaforma alját, oldalát becsomagolom alufóliába, majd behelyezem egy olyan magas falú tepsibe, amely alkalmas vízfürdős sütésre. (Ha nem használtuk még ilyesmire a formánkat, érdemes üresen letesztelni, hogy nem szivárog-e bele a víz. Teflon forma helyett szívesebben használom a régi horganyzott formámat, mert nagyon jól zár.) A sajtkrémet beleöntöm az előkészített tortaformába, beteszem a sütőbe és forró vízzel feltöltöm a tepsit úgy, hogy a vízfürdő körülbelül a tortakarika feléig érjen. 60 perc alatt készre sütöm a tortát. Kiveszem a tepsiből és kihűtöm, majd legalább egy éjszakára hűtőbe teszem, hogy teljesen áthűljön. Másnap a forma mentén körbevágom, leveszem a karikát és a tortát egy pillanatra tűzhelyen alulról megmelegítem. Így könnyebben fel tudom emelni a dekliről, lehúzom a papírt és tortatálra helyezem.


További tippek:
Készíthetünk kókuszos kekszalapot is. Akkor a receptben szereplő zabpelyhet kókuszra cseréljük, a diót elhagyjuk.
A fennmaradó tojásfehérjéket uzsonnás zacskóba téve, feldátumozva egy erre rendszeresített dobozban mélyhűtőben összegyűjtjük. Ha 6-8 fehérjénk összejött remek felvert készíthető belőle.