2014. szeptember 5., péntek

Spenótos pite

Megérkezett az ősz és vele együtt az idei második spenótszezon. A mai piaci körutamon gyönyörű spenótra sikerült szert tennem, és rögtön tudtam mit fogok készíteni belőle. Sós linzer alapra került, túróval, fokhagymával, szerecsendióval fűszerezve.


Hozzávalók
28 cm-es pitetálhoz

Sós linzer
200 g liszt (100 g őrölt zabpehely, 50 g durum liszt, 50 g teljes kiőrlésű búzaliszt)
80 g puha vaj
1 tojás sárgája
fél mokkáskanál sütőpor

2-3 evőkanál hideg víz

Töltelék
300 g friss spenót
1 evőkanálnyi olaj
250 g túró
200 ml tejszín
1 tojás
1 tojás fehérje
2 nagy gerezd fokhagyma
1 evőkanál étkezési keményítő

bors
szerecsendió
80 g reszelt trappista

A tészta hozzávalóiból sós linzertésztát gyúrok, a vajat elmorzsolom a sütőporos, sós liszttel, hozzáadom a tojás sárgáját, majd annyi hideg vizet, hogy jól nyújtható tésztát kapjak. A tésztát legalább egy órára hűtőbe teszem, majd kinyújtom, a formába igazítom, villával megszurkálom és 180 fokra előmelegített sütőben, vakon félkészre sütöm. (A vakon sütés célja, hogy tésztánk ne púposodjon fel, a széle ne csússzon bele a formába. Így elkerülhető az is, hogy "szalonnás", nyers maradjon. Módja: terítsünk a tésztára sütőpapírt és 1-1,5 cm vastagon szórjunk rá bármilyen magot, pl.lencsét, rizst, meggymagot. Sütés után ezt a "tölteléket" eltehetjük és máskor is használhatjuk.)

Míg a tészta sül, elkészítem a tölteléket. A spenótot megmosom, lecsepegtetem, apróra tépem, majd felforrósított olajon kicsit megfonnyasztom. A túrót a tojásokkal, tejszínnel elkeverem, hozzáadom a zúzott fokhagymát, szerecsendiót, sózom, borsozom és végül belekeverem a kicsavart spenótot és az étkezési keményítőt. 


A tölteléket ráteszem a tésztára, elsimítom, megszórom sajttal és 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütöm.


Remek kísérője lehet egy pohárka száraz vörös bor.