2014. szeptember 6., szombat

Szilvás-almás pite

Nagyon szeretek piacra járni, mert minden évszaknak megvannak a saját színei, zamatai, sajátos lehetőségei. Most például itt az ideje, hogy olyan édes almát vegyünk, amihez nem kell cukor és hogy még pikánsabbá tegyük az almás piténket, belekeverjünk pár finom szilvát. 


Hozzávalók
27 cm-es kivehető deklis pitefomához

300g liszt (100g őrölt zabpehely, 150 g durum liszt, 50 g teljes búzaliszt)
150 g puha vaj
40 g nyírfacukor
1 teáskanál sütőpor
2 kisebb tojás
 1-2 evőkanál tejföl, ha szükséges

1200 g édes alma (Golden, Jonagold vagy Jonagored)
300 ml az alma levéből
300 g szilva (Besztercei)
40 g vaníliás pudingpor
fahéj
kardamom
1 tojás sárgája a kenéshez


 A vajat a sütőporos liszttel elmorzsolom, hozzáadom a tojásokat, cukrot és jól nyújtható tésztát gyúrok, lehetőleg minél gyorsabb mozdulatokkal, hogy a tésztánk ne tudjon "leégni", azaz a zsiradék a kezünk melegétől kicsapódni. A tésztát fóliába csomagolom és hűtőszekrénybe teszem, minimum egy órára.

Elkészítem a tölteléket. A szilvákat kimagozom, negyedelem. Az almákat meghámozom és nagy lyukú reszelőn lereszelem, ízesítem fahéjjal, kardamommal. 
A tészta kétharmadát lisztezett nyújtótáblán kör alakúra nyújtom, belehelyezem a formába, szélét a megigazítom. Teflonos pitesütőt nem kell zsírozni, lisztezni hiszen a tésztánk elég vajas ahhoz, hogy a sütés után könnyen elváljon a formától.
Az almát kicsavarom és az almaléből 300 ml-t egy lábosba öntök. Hozzáadom a pudingport, majd felfőzöm. 
Az almát és a szilvát belekeverem a pudingba. Belesimítom a formába. A maradék tésztát kerekre nyújtom, és egy akkora tállal ami lefedi a piteformát körbevágom. Virág kiszúróval kiszúrom, a kieső tésztavirágokat félreteszem. Egy tortadeklit az elkészített tészta alá csúsztatok és óvatosan lefedem vele az almát. Vékonyan lekenem tojással, a kis virágokat elfelezem majd a peremet eltakarom velük. A leeső tésztaszéleket kinyújtom, kiszúrom és a pite tetejére teszem. Ismét lekenem tojással és 180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütöm. Amikor elkészült hagyom a formában kihűlni, majd ha langyos leveszem a karikát, a pitét pedig tálra csúsztatom.


A recept, amit átalakítottam: http://www.limarapeksege.hu/2009/08/almas-pite.html