2014. szeptember 21., vasárnap

Lapos keksz, azaz szezámos-mákos kréker

Közkívánatra egy gyorsan elkészíthető, könnyen csomagolható kréker, amely nálunk, kislányom ötlete révén, lapos keksz néven fut. Ha társaságnak kínáljuk érdemes dupla adagot készíteni, mert abbahagyhatatlan!


Hozzávalók
300 g liszt (100 g durum, 200 g Graham liszt)
2,5 teáskanál só
150 g zsiradék (120 g vaj, 30 g sertészsír)
120 g létejszín (állati, hab)
20 g szezámmag
20 g egész mák
kevés szezám a szóráshoz

A vajat, zsírt a liszttel, sóval elmorzsolom, hozzáadom a tejszínt, magokat és egynemű tésztává gyúrom. Fóliába csomagolom, és minimum fél órára hűtőbe teszem.
A tészta harmadát kiveszem a hűtőből, lisztezett nyújtótáblán 2 mm vékonyra nyújtom, a tetejét vizes kézzel végigsimítom, megszórom szezámmal, és a nyújtófát végiggörgetem rajta. Így a szezám nem fog leperegni róla. Ha sósabb kekszet szeretnék vékonyan meghintem sóval. Hullámos szélű derelyevágóval háromszögekre (tetszőleges formára) vágom, papíros sütőlemezre teszem és 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütöm. Az én sütőmmel szükség van 1-2 perc légkeverésre is, hogy szép piros legyen, de ezzel nagyon óvatosan, mert igen könnyen megég.
Míg az első adag tészta sül, addig kis adagokban elkészítem a többi tésztát is.

Ötlet innen: http://www.egycsipet.hu/2012/12/makos-szezamos-kreker-szilveszterre.html