2014. október 8., szerda

Mákos lepény

Mákimádóknak szeretettel


Hozzávalók/ 20x30 cm-es tepsihez

Tészta
300 g liszt (100 g durum, 100 g zabpehely, 100 g fehér tönköly liszt)
150 g vaj
3-5 szem édesítő, pici vízben feloldva/ vagy ennek megfelelő folyékony édesítő/ vagy 50 g porcukor
100 ml tej
1 tojás sárgája
6 g élesztő
1 csapott kávéskanál sütőpor
tejföl, amennyi szükséges

Töltelék
220 g darált mák
50 g nyírfacukor
120 ml tej
1 tojás fehérje (+1 tojásfehérje, ha van)
1 kezeletlen citrom héja
fahéj ízlés szerint
40 g mosott, felfőzött mazsola (elhagyható)
6 evőkanál barack, vagy más savanykás gyümölcslekvár
nyírfaporcukor a szóráshoz

Először elkészítettem a máktölteléket. A tejet a nyírfacukor kétharmadával felforraltam, hozzáadtam a mákot citromhéjat és a fahéjat. A maradék nyírfacukrot és a tojásfehérjéket félretettem, mert csak az összeállításkor lesz rájuk szükség. (Más ételek készítése során fel nem használt tojásfehérjéket bezacskózva, felcímkézve a mélyhűtőben gyűjtöm. Most elővettem plusz egy darabot, mert sokkal lazább vele a töltelék.)
Míg a máktöltelék hűlt, elkészítettem a tésztát. Az élesztőt feloldottam a meglangyosított tejben. (Nem szükséges felfuttatni.) A vajat elmorzsoltam a sütőporos liszttel, hozzáadtam a feloldott édesítőt, tojássárgáját és az élesztős tejet. Összeállítottam a tésztát, ha szükséges lehet hozzá 1-2 evőkanál tejfölt adni, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
A tésztát 3 egyenlő részre osztottam, majd az első darabot lisztezett deszkán tepsi méretűre nyújtottam. (A tepsit nem szükséges zsírozni, lisztezni, mert a tészta olyan zsíros, hogy szépen ki lehet majd fordítani az edényből.) A tésztára kentem a lekvár felét. A tojásfehérjét habbá vertem a maradék nyírfacukorral, majd beleforgattam a mákba. A máktöltelék felét elsimítottam a tésztán. 
Kinyújtottam a következő adag tésztát, belehelyeztem a tepsibe, ismét következett egy réteg lekvár, majd a máktöltelék másik fele. Végül kinyújtottam a harmadik darab tésztát és befedtem vele a süteményt. Villával megszurkáltam, hogy a gőz szabadon tudjon távozni, majd 180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütöttem. Amikor megsült, hagytam picit hűlni, majd tálcára fordítottam, és hidegen szeleteltem.