2014. október 18., szombat

Diós rózsakalács

Több hasznos tulajdonsággal bír ez a kalács. Először is nagyon finom, szemet gyönyörködtető és amilyen látványos, olyan egyszerű az elkészítése. Így nem csoda, ha gyakran szerepel a kívánságlistán.


Hozzávalók (állítható, vagy 24-25 cm-es tortakarika)
Tészta
600 g liszt (180 g rétesliszt, 200 g zabpehelyliszt, 220 g teljes búzaliszt)
50 g sikér
280 ml langyos tej
100 g puha vaj
40 g élesztő
8 szem édesítő, pici vízben feloldva
2 tojás sárgája

Töltelék
250 g darált dió
60 g nyírfacukor
20 g házi nyírfa vaníliás cukor
2 tojás fehérje
2 teáskanál rum aroma
1 evőkanál tej

A kenéshez
2 evőkanál baracklekvár (sűrűbb lekvár esetén 1-2 evőkanál víz)

A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mértem és puha, rugalmas tésztát dagasztottam. Kelesztőtálba tettem és hagytam duplájára kelni. Ez körülbelül fél óráig tartott.
Míg a tészta pihent, addig elkészítettem a tölteléket. A nyírfacukor kétharmadát finomra daráltam, elkevertem a dióval, rum aromával, tejjel és a vaníliás cukorral. 
Előkészítettem a tortakarikát. 25 cm-esre állítottam, és papíros sütőlemezre tettem.  (Ha csatos tortakarikában készítjük, akkor vajazni, lisztezni kell a formát.)
A megkelt tésztát alaposan lisztezett nyújtótáblára borítottam és téglalap alakúra, 3 mm vastagra nyújtottam. Ezután befejeztem a diótölteléket. A tojásfehérjét a maradék nyírfacukorral laza habbá vertem és beleforgattam a dióba. Egy kenőkés segítségével egyenletesen elkentem a tésztán, majd a szélesebbik végétől felcsavartam. A rudat 16 egyenlő részre vágtam és szorosan belepakoltam a tortakarikába. A karikát meghúztam kicsit, hogy a tészta csak felfelé tudjon növekedni. A sokat használt karikámat egy irodai kapoccsal rögzítettem, hogy ne csússzon szét.


A kalácsot a bő 40 percig hagytam kelni, majd a 180 fokra melegített sütőben 45 perc alatt megsütöttem.
Rácsra tettem hűlni, majd levettem a karikát. A baracklekvárt felforraltam és lekentem vele a kalácsot.


A recept amit átdolgoztam:  http://gabicsek.blogspot.hu/2012/04/rozsa-kalacs.html