2014. október 22., szerda

Áfonyás sütemény, avagy a kör négyszögesítése

Praktikus okokból ma tepsiben sült a kedvenc muffinom. Az áfonya és a kissé megpörkölődött dió, a finom vajas tésztán isteni kombinációt alkot.



Hozzávalók, 20x30 cm-es tepsihez
250 g liszt (150 g Graham liszt, 50 g durum liszt, 50 g fehér tönköly liszt)
2 teáskanál sütőpor
fél teáskanál szódabikarbóna
30 g kókuszreszelék
30 g lágy zabpehely
1 kezeletlen citrom héja

125 g vaj
1 szobahőmérsékletű tojás
150 ml tej
130 ml tejföl
60 g nyírfacukor

250 g áfonya
50 g durvára vágott dió

vaj és csipet liszt

A tepsit előkészítettem, vajaztam és vékonyan kiliszteztem. A sütőt 180 fokra előmelegítettem. Kimértem és összekevertem a száraz anyagokat.
Egy nagyobb tálban, amiben az egész tészta elfér, felolvasztottam a vajat, majd simára kevertem a nyírfacukorral, tojással, tejjel és a tejföllel. Hozzáadtam a szárazanyagos részt és alaposan összekevertem. A tésztának nokedli sűrűségűnek kell lennie, ha szükséges adható hozzá még 2-3 evőkanál tej. A tepsibe simítottam, rászórtam a fagyos áfonyát, majd a durvára vágott diót és az előmelegített sütőben 50 perc alatt megsütöttem.


A fenti recept az évek óta használt muffin alapreceptem, amely bármely más gyümölccsel, olajos maggal finom. 


És ha már áfonya, akkor íme a vers, ami a blog "névadója"

Havas Éva
Méz és áfonya

hangod bársonya
rímel csendemre
- méz és áfonya
íze és mámora-
lásd, gondolatunk is összecseng

- visszhangod itt zeng bent -

ha mondok egy szót,
te folytatod,
befejezed a mondatot,
mint tenyered,
úgy ismersz

- mondd, miért
hogy nem lettünk egy vers -

Kelbimbós csirke

Odavagyok a káposztáért. Minden formában. De be kell valljam ez iránt a mini verzió iránt soha nem lelkesedtem igazán. Eddig. De sikerült végre olyan formában elkészítenem, hogy a család minden tagjánál osztatlan sikert aratott. Nem is kell hozzá más, csak pár szelet szalonna, fokhagyma és reszelt sajt.


Hozzávalók/ 4 személyre
600-800 g csirkemellfilé, fejenként 2 szelet
8 szelet bacon
300 g friss kelbimbó
150 g reszelt trappista sajt
1-2 gerezd zúzott fokhagyma
só, bors
zsiradék a sütéshez

A csirkemellfilét felszeleteltem, kiklopfoltam, sóztam, borsoztam. A kelbimbót megtisztítottam és fedő alatt megpároltam, de csak annyira, hogy még ress maradjon. A bacont csíkokra vágtam, majd pici zsiradékon ropogósra sütöttem. A sütés végén hozzáadtam a zúzott fokhagymát, ügyelve rá, hogy nehogy megégjen.
A csirkemell szeleteket pici zsiradékon hirtelen megsütöttem, majd papíros sütőlemezre tettem. A fokhagymás szalonnát elosztottam a hússzeleteken, majd elfeleztem a kelbimbókat és szorosan a húsra pakoltam. Megszórtam reszelt sajttal és 180 fokra előmelegített sütőbe tettem, annyi időre, míg a sajt szépen megpirult.
Köretként bulgurt tálaltam, amit főzés előtt a fokhagymás baconból kiolvadt zsíron egy kicsit átpirítottam.