2014. október 31., péntek

Kókusz kocka

Megint említett valaki egy régi, kedvenc süteményt és persze megint nem hagyott nyugodni. Mivel eleddig nem sikerült semmilyen jó alternatívát találnom a méz helyettesítésre, ezért szimplán kihagytam és természetesen átalakítottam a receptet. Ha bárkinek van IR diéta kompatibilis mézpótlóra ötlete, ezúton kérem, ossza meg velem!


Hozzávalók/ 20x30 cm tepsihez
A tésztához
300 g liszt (100g durum, 100 g őrölt zabpehely, 100 g teljes búza)
1 csomag sütőpor
2 kisebb, szobahőmérsékletű tojás
50 g puha vaj
120 g nyírfacukor 
220 ml tej
 pici vaj és liszt

A mázhoz
200 g vaj
60 g nyírfacukor
3 púpozott evőkanál keserű kakaópor
60 ml tej
rum vagy rumaroma, ízlés szerint
250 g kókuszreszelék



A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A tepsit vékonyan kivajaztam, liszteztem. A vajat a tojásokkal és a nyírfacukorral habosra kevertem, majd hozzáadtam a sütőporos lisztet és végül a tejet. A masszát a tepsibe simítottam és körülbelül 25 perc alatt megsütöttem. Akkor jó, ha megnyomva nem ad nedves hangot, de tűpróbával is ellenőrizhető. Pár percig vártam, míg a tészta hűlt, majd tálcára borítottam.
Mikor kihűlt felszeleteltem. A mázhoz felolvasztottam a vajat, hozzáadtam a nyírfacukort és addig kevergettem, míg el nem olvadt. A tűzről levéve beleszitáltam a kakaóport, tejet, rumot, majd simára kevertem. A kockákat megforgattam a mázban, majd a kókuszreszelékben és sütőpapíros tálcára sorakoztattam őket. Ha a máz kihűlne, érdemes kicsit megmelegíteni. 
Másnap igazán finom, mikor az ízek összeérnek.