2014. november 8., szombat

Bécsi almatorta

Német nyelvű gasztroblogokat nézegetve bukkantam erre a süteményre. Hogy mennyire autentikus, mennyire bécsi, azt nem tudom, de a tejszínes-vajas töltelékben sült alma tökéletes párost alkot a roppanós mandulával.



Hozzávalók, 26 cm-es csatos tortaformához
Tészta
200 g liszt (100g őrölt zabpehely, 100 g durum)
1 púpozott teáskanál sütőpor
1 tojás
70 g őrölt nyírfacukor
125 g vaj
vaj és liszt a tortaformához

Töltelék
1 kg savanykás alma
150 g vaj
70 g nyírfacukor
1 tojás
1 kezeletlen citrom héja
100 g liszt (50 g őrölt zabpehely, 50 g fehér tönköly)
200 g tejszín
30 g szeletelt mandula


A tortaformát kivajaztam, alaposan liszteztem. A vajat elmorzsoltam a sütőporos liszttel, hozzáadtam a nyírfacukrot, tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrtam. Fóliába csavartam és hűtőszekrénybe tettem.
Míg a tészta pihent, addig az almákat meghámoztam, karalábévájóval megszabadítottam a magháztól, negyedeltem, majd fél centis szeletekre vágtam. 
A tésztát alaposan lisztezett nyújtótáblán körülbelül 3mm vastagra nyújtottam és kibéleltem vele a formát úgy, hogy körülbelül 3 cm-es pereme legyen, majd visszatettem a hűtőbe. 
A töltelékhez a tejszínt habbá vertem. A vajat habosra kevertem a nyírfacukorral és a tojással, majd belekevertem a lisztet, végül a tejszínt. Az almát egyenletesen elterítettem a tésztán, rásimítottam a tölteléket, majd megszórtam mandulával. 180 fokra előmelegített sütőbe tettem és 50 perc alatt megsütöttem. A formában hagytam kihűlni és hidegen tettem át tortatálra. 



Forrás:http://www.marions-kochbuch.de/rezept/0107.htm