2014. november 9., vasárnap

Köményes rudak

Új hét, régi dilemma: mi kerüljön az uzsonnás dobozba? Erre a kívül-belül köményes apróságra esett a választásom.


Hozzávalók
150 g liszt (100 g teljes búza, 50 g durum)
1 teáskanál sütőpor
1/4 teáskanál szódabikrabóna
50 g hideg vaj
60 g tejföl
pici hideg víz
1 teáskanál só
2 teáskanál kömény

1 tojás a kenéshez
kömény a szóráshoz

A vajat elmorzsoltam a lazítós lisztekkel, hozzáadtam tejfölt, sót, köményt és összedolgoztam. Ha a tészta nem állna össze, akkor 1-2 evőkanál hideg vizet kell hozzáadni, hogy könnyen formázható legyen. 15 percet pihentettem, majd hosszú, ceruza vastagságú rudakat sodortam belőle. A nyújtótáblát nem szükséges lisztezni, mert a tészta elég zsíros ahhoz, hogy jól lehessen alakítani. A rudakat egyforma, körülbelül 5 cm-es darabokra vágtam és papíros sütőlemezre tettem. Lekentem tojással, megszórtam köménnyel és 180 fokra előmelegített sütőben bő 15 perc alatt megsütöttem.


Alapul vett recept innen: http://flamcsi.blogspot.hu/2014/08/abbahagyhatatlan.html