2014. november 16., vasárnap

Mákos linzer

Mikor érlelődött bennem az elhatározás, hogy elkezdek blogot írni, úgy gondoltam, ha szükséges, néha leások az alapokig. Megtettem ezt már a piskótával és ezúton köszönöm a rengeteg pozitív visszajelzést.  A napokban szembesültem vele, hogy bizony sokan örülnének egy linzer gyorstalpalónak is. Így most következzék egy részletekbe menő recept, amely újfent az iskolai klasszikust veszi alapul. 


Hozzávalók
250 g liszt (100 g őrölt zabpehely, 100 g durum, 50 g teljes búza)
50 g darált mák
200 g hideg vaj
65 g darált nyírfacukor
15 g házi vaníliás nyírfacukor
1 tojás
1 kezeletlen citrom héja 

Egy nagyobb tálba mértem a lisztet, mákot. A vajat mokkacukor nagyságú kockákra vágtam, majd elmorzsoltam a lisztes mákkal. Hozzáadtam a nyírfacukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat, tojást és gyors mozdulatokkal egynemű tésztát gyúrtam. Gyúrás után a tésztát lisztezett felületen átgömbölyítettem, majd fóliába csavarva hűtőbe tettem. Fél óra pihentetés után enyhén lisztezett nyújtótáblán 2-3 mm vastagra nyújtottam, kiszúrtam és papíros sütőlemezre tettem. A kekszeket lehet sűrűn egymás mellé pakolni, mivel sütés közben csak kis mértékben növekednek. 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütöttem.


Néhány jó tanács, amelyet érdemes megfogadni, ha gyúrt linzert készítünk:

Ha a tészta szétesik, kizsírosodik, nehezen áll össze, morzsalékos, ennek az az oka, hogy a zsiradék megmelegedett, csökkent a viszkozitása, összetartó képessége. A cukrászok azt mondják erre, leégett.
Ezért kell a linzer tésztát a hideg vajjal készíteni, a lehető leggyorsabban összeállítani, hogy a kéz melege ne olvassza meg a zsiradékot. A már leégett tésztát hideg helyen kell pihentetni és újra átgyúrni. Javítható kevés folyadékkal, tejjel vagy tojásfehérjével is.
A sokszori nyújtás, lisztezés is a fenti tésztahibát okozhatja.
Ha van rá mód, akkor a tésztát formázzuk hideg helyen. A kiszúráskor megmaradt tésztarészeket gyúrjuk egybe, és pihentessük hűtőben.
Az elkészített linzert 4-5 napig nyersen is eltarthatjuk hűtőszekrényben. Ilyenkor a tésztát formázás előtt legalább egy órával vegyük ki a hűtőből. 

Egy kis karácsonyi előzetes az ezerarcú linzertészta felhasználásával. 



"Sárga" linzer tészta, 3:2:1 arány
300 g liszt
200 g vaj
100 g porcukor (70-80 g nyírfacukor)
1 tojás
1 kezeletlen citrom héja

Dúsíthatjuk olajos magokkal, kakaóporral, fűszerezhetjük fahéjjal, mézeskalács fűszerkeverékkel. Formázhatunk kézzel kis kifliket, változatos formákra szúrhatjuk. Tölthetjük lekvárral, keserű csokikrémmel.