2014. november 23., vasárnap

Házi hamburger

Mikor a férjem a harmadik hétvégén is azt feleli, a "mit szeretnétek vasárnap ebédre?" kérdésre, hogy pizzát, akkor jóleső öröm jár át: ejj, be jó pizzát csinálhatok! Aztán belém hasít, na ne! Már megint?
De azonnal eszembe jut a mentő ötlet: legyen inkább hamburger! Ugye sejtitek a választ?


Hozzávalók, 8 hamburgerhez
Zsemléhez
400 g liszt (100 g őrölt zabpehely, 100 g durum, 200 g teljes kiőrlésű búza)
30 g búzasikér
100 g tejföl
100 ml langyos víz
50 g olvasztott vaj
1 tojás
15 g friss élesztő
1 csapott teáskanál só
(2 pötty édesítő pici vízben feloldva, ha édeskésen szeretjük a hamburgerzsemlét)
1 tojás a kenéshez

A húspogácsákhoz
400 g darált marhahús
400 g darált sertéshús
1 közepes fej vöröshagyma
2-3 ek. Worcestershire szósz (elhagyható)
frissen őrölt bors

pici zsiradék a sütéhez

Friss és savanyított zöldségek, kecsap, majonéz, hasábburgonya

A zsemle hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mértem és rugalmas, a kenyértésztánál kissé lágyabb tésztát gyúrtam. Kelesztőtálba tettem és bő 40 percig kelesztettem.
Míg a tészta pihent, összeállítottam a húspogácsákat. A vöröshagymát lereszeltem, így a sütéskor nem potyog ki. Elkevertem a hússal, ízesítettem a Worcestershire szósszal, sóztam borsoztam. 8 egyforma részre osztottam. Mivel a hús sütéskor összeugrik kissé, ezért kb. fél cm vastagra formáztam a húskorongokat. Tálcára tettem, letakartam és sütésig hűtőbe tettem őket.
Előkészítettem a zöldségeket.
A megkelt zsemletésztát nyolc egyenlő részre osztottam, kigömbölyítettem, majd papíros sütőlemezre tettem. 45 perc alatt duplájára kelesztettem, felvert egész tojással lekentem és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütöttem. A zsemléket rácsra tettem kihűlni.
Serpenyőben pici olajat melegítettem és alaposan átsütöttem a húspogácsákat.
Asztalra kerültek a hozzávalók és mindenki kedvére készítette a saját hamburgerét.


 Abban az esetben, ha nem fogy el az összes hamburger, a zsemléket sütve, a húspogácsákat pedig nyersen, fóliával elválasztva, dobozba pakolva le szoktam fagyasztani.

Mousse au chocolat, alias csokimussz

Őszinte leszek, soha nem voltam oda a csokoládéért, de ezzel a csokimusszal néha kísértésbe esem. Könnyen elkészíthető, mutatós és nagyon finom. Jó választás, ha gyorsan desszertre van szükségünk. Remekül megállja a helyét ünnepi ebédeken, vacsorákon is. Jó barátja a rumnak, narancslikőrnek, pár csepp kávéval kiemelhető a csoki íze, de akit a férfiasabb megoldások érdekelnek egy kis whiskyvel vagy chilivel is megbolondíthatja.



Hozzávalók, 6 adaghoz
100 g 75%-os keserű csokoládé
250 ml tejszín
2 tojás
40 g nyírfacukor
ízlés szerint rum, vagy aroma

tejszínhab, csokidísz

A lehűtött tejszínt habbá vertem. A csokoládét összetörtem, fém tálkába tettem és vízgőz felett megolvasztottam. Egy kis celofán zsáknyit kivettem és elkészítettem a csokifiligránokat a díszítéshez.
A tojásokat egy nagyobb fém tálba engedtem, hozzáadtam a nyírfacukrot és vízgőzre állítva, folyamatosan keverve csípős melegre melegítettem. Robotgéppel kihűlésig habbá vertem. 
A tojáshabba tettem egy habkártyányi habot, alaposan elkevertem, majd folyamatosan keverve hozzáöntöttem a csokoládét. Végül beleforgattam a maradék tejszínhabot, a rumot és habzsákkal poharakba töltöttem. Tálalás előtt tejszínhabbal, csokidísszel díszítettem.



Pár fontos dolog, amire a siker érdekében nem árt odafigyelni:
Bármit készítek is tejszínhabbal, előtte mindig alaposan lehűtöm, legalább fél órára mélyhűtőbe teszem. Ügyelek rá, hogy ne fagyjon meg. Nagy melegben az edényt is hidegre teszem, amiben a habot fel fogom verni.
A mussz készítésénél figyelni kell az alapanyagok hőmérsékletére. A tojás vízgőzös melegítése alatt, ha  csak nem szeretnénk édes tojásrántottát, akkor folyamatosan keverjük és többször ellenőrizzük a hőmérsékletet. Ha csípős meleg, akkor azonnal vegyük le a vízgőzről.
Összeállításkor a csokoládé legyen meleg, de semmiképp sem forró, mert akkor elfolyik tőle a hab. Ha túl hidegen öntjük bele a felvert tojásba, akkor összeugorhat. Ezen úgy tudunk segíteni, ha pár pillanatra vízgőzre állítjuk.