2014. november 25., kedd

Bakonyi betyárgombóc

Bakonyi csirkét gyakran főzök, de ezzel a gombócos verzióval a napokban találkoztam először. És azt hiszem, nem utoljára...


Hozzávalók
Húsgombóchoz
400 g darált hús, nálam sertés
1 tojás
1 gerezd zúzott fokhagyma

frissen őrölt bors
zsiradék a sütéshez

Szószhoz
400 g csiperke gomba
50 g kolozsvári szalonna
1 fej vörös hagyma
1 tv. paprika
2 teáskanál piros paprika
30 g durum liszt
150 g tejföl

zsiradék

Először a húsgombócokat készítettem el. A húst elkevertem a tojással, zúzott fokhagymával, sóztam, borsoztam. Diónyi gombócokat formáztam. Serpenyőben olajat forrósítottam, majd a gombócok minden oldalát átsütöttem kicsit. Papírtörlőre szedtem.
A hagymát finomra vágtam, felkockáztam a szalonnát és pici olajon együtt pirítottam. Mikor a hagyma üvegesedni kezdett, rádobtam a felszeletelt gombát, felkarikázott paprikát. Megvártam míg a gomba levet enged, rászórtam a piros paprikát, sóztam, felengedtem körülbelül 3 dl vízzel, beletettem a húsgolyókat. Lefedve addig főztem, míg a gombócok megpuhultak. A lisztből és tejfölből habarást készítettem. Hogy a szósz szép sima legyen, egy merőkanálnyi forró szaftot tettem a habaráshoz, majd  folyamatosan keverve a gombócokhoz öntöttem és átforraltam.
Zabpehelylisztből készült galuskával tálaltam.