2014. december 7., vasárnap

Pizzás csiga, ahogy mi szeretjük

Ráérősebb délutánokon szívesen készítek kelt tésztából vacsorát, mert nemcsak frissen finomak, de másnap, hidegen is vernek sok szendvicset. Legutóbb pizzás csiga készült. Mint a valódi pizzánál itt is végtelen a variációk, töltelékek száma.

Hozzávalók
Tésztához
500 g liszt (100 g őrölt zabpehely, 100 g durum, 300 g teljes búza)
25 g búzasikér
380 ml hideg víz
50 ml olaj
20 g élesztő
1,5 teáskanál só
 
Paradicsomszószhoz
1 közepes fej vöröshagyma
pici olaj
500 ml natúr paradicsomlé
1 gerezd fokhagyma
oregánó, bazsalikom, kakukkfű
édesítő, ha szükséges

Töltelékhez/opcionális
200 g gépsonka
50 g húsos kolozsvári szalonna
1 közepes fej lila hagyma
100 g főtt kukorica
200 g trappista sajt


Először a pizzaszószt készítettem elő. A hagymát finomra vágtam, megfonnyasztottam, felöntöttem a paradicsomlével (nyáron természetesen friss, héjától megfosztott, felkockázott, friss paradicsommal készül), és lassan főzve besűrítettem. Mikor elég sűrűnek találtam hozzáadtam a zúzott fokhagymát, ízesítettem a fűszerekkel.
Ez a pizzatészta az, amit nagyon szívesen készítek kézzel. A kelesztőtálamba öntöttem a vizet, feloldottam benne az élesztőt, hozzáadtam a liszteket, sikért, a sót és az olaj harmadát. Összegyúrtam, majd lefedve pihentettem 10 percet. Kis olajat hozzáadva újra átgyúrtam, majd 20-30 percenként megismételtem az olajjal átdagasztást. 3 átdagasztás, pihentetés után a tészta könnyen felveszi az olajat, szép rugalmas lesz.
Míg a tészta pihent, elkészítettem a töltelék hozzávalóit. A sonkát, szalonnát, hagymát finomra vágtam. A sajtot lereszeltem. 
A tésztát lisztezett nyújtótáblára borítottam, kicsit kinyomkodtam belőle a levegőt és 3-4 mm vékonyra nyújtottam. Megkentem a pizzaszósszal, egyenletesen rászórtam sonkát, hagymát, kukoricát, végül a sajtot, amiből egy maréknyit meghagytam a tekercsek tetjére. Feltekertem, majd 2 ujjnyi szeletekre vágtam. Papíros sütőlemezre tettem a csigákat, olyan távolságra, hogy kelesztés, sülés közben legyen elég terük, ne nőjenek össze.
Bő 20 perc alatt a duplájára keltek, tetejüket vékonyan megszórtam sajttal és 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütöttem őket.


Tipp: A megtöltött tésztának csak a felét sütöttem meg . A másik felét sütőpapírba tekertem, alaposan becsomagoltam és mélyhűtőbe tettem. Ha szeretném megsütni hagyom annyira kiengedni, hogy szeletelhető legyen, és hideg sütőbe téve megsütöm. 

Pizzatészta recept innen: http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu/2012/01/bevalt-pizza-teszta-alaprecept.html