2014. december 14., vasárnap

Sajttal töltött fűszeres húsgolyók

Vacsorára készült, de azt hiszem vendégváró falatkaként is megállná a helyét ez a fasírtgolyó. Mivel nagyon szeretem a majoránnát, ezért gyakran használom, csirkehússal pedig kifejezetten remek párost alkot. 


Hozzávalók
600g csirkemellfilé
1 nagy szelet, kb. 50g szikkadt teljes kiőrlésű kenyér
1-2 evőkanál lágy zabpehely
1 tojás
1 kisebb fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors
majoránna

80 g trappista sajt
zsiradék a sütéshez

A kenyeret annyi langyos vízzel leöntöttem, amennyi ellepi. A csirkemellet ledaráltam, majd hozzáadtam a tojást, az alaposan kicsavart kenyeret, a reszelt vöröshagymát, a zúzott fokhagymát és fűszereztem. Attól függően, hogy milyen lágy, belekevertem 1-2 evőkanálnyi zabpelyhet. 
A sajtot 1x1 cm-es kockákra vágtam. A húsból vizes kézzel golyókat formáztam úgy, hogy mindegyik közepébe egy-egy sajtkockát tettem. Serpenyőben olajat forrósítottam és kisütöttem a húsgolyókat.


Tipp: Ha lereszeljük a vöröshagymát, sokkal intenzívebb lesz az íze, sütéskor nem fog kipotyogni,   sem megégni.
Készíthetjük kizárólag zabpehellyel is, de bánjunk vele óvatosan, mert ha túladagoljuk felveszi a hús nedvességét és nem lesz finom szaftos a fasírt.

Ugyanez sertéshúsból készítve, bulgurral, vegyes salátával és fokhagymás joghurtszósszal.