2014. december 23., kedd

Boldog Karácsonyt!

A Karácsony elmaradhatatlan kelléke az aprósütemény. Ezzel a linzerrel szeretnék minden kedves olvasómnak szeretetteljes, meghitt pillanatokban gazdag ünnepet kívánni!


Hozzávalók
450g liszt (150 g őrölt zabpehely, 150 g teljes búza, 75g durum, 75g fehér búza)
300g hideg vaj
80g darált nyírfacukor
20g házi vaníliás nyírfacukor
1 tojás
1 kezeletlen citrom héja
 
a töltéshez savanykás gyümölcslekvár
(ízlés szerint porcukor a szóráshoz)

Egy nagyobb tálba mértem a liszteket. A vajat mokkacukor nagyságú kockákra vágtam, majd elmorzsoltam a lisztekkel. Hozzáadtam a nyírfacukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat, tojást és gyors mozdulatokkal egynemű tésztát gyúrtam. Gyúrás után a tésztát lisztezett felületen átgömbölyítettem, majd fóliába csavarva hűtőbe tettem. Egy óra pihentetés után, enyhén lisztezett nyújtótáblán 2-3 mm vastagra nyújtottam, kiszúrtam és sütőlemezre tettem. Először a talpakat készítettem el, majd ugyanennyi felső részt egy másik tepsin. Érdemes külön sütni a két alkatrészt, mivel a tető sokkal gyorsabban sül. A kekszeket lehet sűrűn egymás mellé pakolni, mivel sütés közben csak kis mértékben növekednek. 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütöttem.

A kihűlt talpakra 1-1 kiskanál baracklekvárt tettem, majd ráhelyeztem a tetőt. Aki porcukorral szereti, összeállítás előtt vékonyan szitáljon a tetőkre, így elkerülhető, hogy a lekvár cukros legyen.
Néhány jó tanács, amelyet érdemes megfogadni, ha gyúrt linzert készítünk:
Ha a tészta szétesik, kizsírosodik, nehezen áll össze, morzsalékos, ennek az az oka, hogy a zsiradék megmelegedett, csökkent a viszkozitása, összetartó képessége. A cukrászok azt mondják erre, leégett.
Ezért kell a linzer tésztát a hideg vajjal készíteni, a lehető leggyorsabban összeállítani, hogy a kéz melege ne olvassza meg a zsiradékot. A már leégett tésztát hideg helyen kell pihentetni és újra átgyúrni. Javítható kevés folyadékkal, tejjel vagy tojásfehérjével is.
A sokszori nyújtás, lisztezés is a fenti tésztahibát okozhatja.
Ha van rá mód, akkor a tésztát formázzuk hideg helyen. A kiszúráskor megmaradt tésztarészeket gyúrjuk egybe, és pihentessük hűtőben.
Az elkészített linzert 4-5 napig nyersen is eltarthatjuk hűtőszekrényben. Ilyenkor a tésztát formázás előtt legalább egy órával vegyük ki a hűtőből.