2015. február 15., vasárnap

Karajba göngyölt savanyú káposzta

Évek óta készítem és nagy népszerűségnek örvend nálunk ez a karajba, szalonnába göngyölt savanyú káposzta, egy kis füstölt kolbásszal megbolondítva. A mellette sült burgonya, alma, paprika, hagyma, gomba mennyei élményt nyújt. 


Hozzávalók
8 (körülbelül 600g) szelet rövid karaj
200g bacon
200g füstölt kolbász
500g savanyú káposzta

800g burgonya
3 közepes fej vöröshagyma
250g csiperke gomba
2 kápia paprika
2 savanykás alma
olaj


A burgonyát, hagymát, gombát meghámoztam, gerezdekre vágtam. Az almákat negyedeltem magházaikat eltávolítottam. A paprikát nagyobb kockákra vágtam. A húst kiklopfoltam és enyhén megsóztam. A káposztát két soron átmostam, alaposan kicsavartam. A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
Előkészítettem egy nagyobb tepsit. Ráterítettem a bacon szeleteket úgy, hogy a széleik fedjék egymást, majd szorosan egymás mellé ráhelyeztem 6 szelet karajt, rá a káposztát, végül a kolbászt.


Ráhajtottam a kolbászra a káposztát, a hússzeleteket. A maradék két szelettel betakartam a rolád végeit, majd a szalonnával is befedtem. Az egészet megfordítottam, hogy az összeérő bacon szélek kerüljenek alulra. 
A burgonyát megsóztam, olajoztam és a gombával, paprikával, hagymával együtt a hús mellé tettem.


Sütőbe tettem és bő két óra alatt pirosra sütöttem. Az almákat csak akkor tettem mellé, amikor a hús már pirulni kezdett. Pompásan passzol hozzá pohárka villányi portugieser.


Tapasztalat, hogy a rolád hidegen is nagyon finom.

A recept, amiből újfent sikerült valami más külleműt kihoznom itt .

2 megjegyzés:

  1. Szia! Nagyon tetszik ez a recept. Ezt szeretném holnap elkészíteni, de nincs itthon bacon. Minden más van. Szerinted ha alufóliával tekerem fel és egy darabig azzal sütöm, úgy jó lesz? Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Elnézésedet kérem, de csak most találtam meg a kérdésedet. Kipróbáltad így? Tartok tőle, hogy kicsit száraz lesz a karaj.

    VálaszTörlés