2015. november 30., hétfő

Juhtúrós pogácsa

Vasárnap hajnalban, félálomban, azon gondolkodtam, hogy mit is kellene tenni a hűtőben lévő 8-10 dekányi juhtúróval. Aztán bevillant, hogy én bizony pogácsát fogok sütni. Így, 10 óra tájban, forró kávéval és friss pogácsával ébresztettem az uramat. Ez már csak így van, ha bagoly házasodik pacsirtával...


Hozzávalók
300g liszt (90g rétes, 210g teljes kiőrlésű búza)
100g juhtúró
100g tejföl
100g puha vaj
70ml langyos tej
1 tojás
15g friss élesztő
1 csapott teáskanál só, attól függően, hogy a túró milyen sós

40g reszelt trappista sajt a szóráshoz
1 tojás a kenéshez

A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mértem és egynemű tésztát gyúrtam.  A tészta lágy, de jól kidolgozott legyen, kézhez nem ragadhat, ha kell tegyünk hozzá még lisztet, vagy 1-2 evőkanál tejfölt. Lisztezett kelesztőtálba tettem és 40 percig lefedve kelesztettem.
Nyújtótáblára borítottam és 2cm vastagra nyújtottam. Alálisztezni nem szükséges, mert a tészta olyan zsíros, hogy liszt nélkül is könnyen nyújtható. 4cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrtam. A pogácsákat papíros sütőlemezre sorakoztattam és újabb 30 percig kelesztettem.
Közben a sütőt 180 fokra előmelegítettem. A megkelt pogácsákat felvert tojássárgával lekentem, mindegyik tetejére egy-egy csipet sajtot tettem. 25 perc alatt aranybarnára sütöttem.


1 megjegyzés:

  1. Szia szeretném megkérdezni hogy tk. tönkölybuza liszt is jó vagy csak a tk.buza? Köszönöm a segítséget
    :)

    VálaszTörlés