2015. január 17., szombat

Csöröge fánk


Gyerekkorom egyik kedvenc süteménye ez a fánk. Most Édesanyám régi receptjét vettem alapul, amit ez úton is köszönök, mindazzal a sok-sok konyhai jó tanáccsal, praktikával együtt, ami nélkül nem szeretnék és tudnék úgy főzni, ahogy.


Hozzávalók

350g liszt (75g fehér búza, 75g durum, 200g teljes kiőrlésű búza)
1 mokkáskanál szódabikarbóna
5 tojássárgája
3 evőkanál cukornak megfelelő édesítő, nálam 15 pötty, pici vízben feoldva
175g tejföl
2 evőkanál rum
csipet só
olaj a sütéshez 

Hozzávaló frissítés: 350g liszt lehet 100g sima és  250g tk. búza, az édesítő pedig 15g negyedannyi

A tejfölt a tojássárgával alaposan összekevertem, majd a tészta többi hozzávalójával együtt rugalmas, sima tésztát gyúrtam. A tésztát lisztezett tálban, szobahőmérsékleten 30 percig pihentettem. Ekkorra a tészta teli lett apró hólyagokkal. Hogy a nyújtótáblán kényelmesen elférjek, 2 részre osztottam, 2-3 mm vastagra nyújtottam. A felület csak nagyon enyhén lisztezzük, hogy a tésztára tapadó liszt ne hulljon az olajba és égjen benne. A kinyújtott tésztát hullámos derelyevágóval rombusz alakúra vágtam és mindegyik közepén ejtettem egy 2cm-es vágást.



A vágáson áthúztam a tészta egyik csücskét, úgy hogy minél jobban átforduljon. Amikor az egész tésztát előkészítettem bő, nem túl forró olajban megsütöttem a fánkokat. A sütéshez érdemes mindent odakészíteni, mert a fánkok nagyon gyorsan sülnek, könnyen megégnek.
Savanykás házi baracklekvárral ettük, de fahéjas porcukorral is mennyei.




                                                                                                                           2019.



                                                                                                                      2019.


                                                                                                                    
                                                                                                                     2021.

                                                                                                                  2022.


                                                                                                    2023.