2015. február 12., csütörtök

Gyors sajtos rudak

Mostanában szívesebben eszem sós dolgokat kis étkezésre. De mivel folyton időhiányban szenvedek, ezért keresem azokat a recepteket, amelyek pont olyan gyorsan készülnek, mint amilyen finomak. Ez a sajtos rúd mindkét kritériumnak megfelel. Egy órácska alatt elkészül, kívül ropog, belül pedig omlósan puha.


Hozzávalók
250g liszt (75g durum, 175g teljes kiőrlésű búza)
200g finomra reszelt trappista sajt
175g vaj
2 evőkanál tejföl
fél mokkáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál só, figyelembe véve, hogy milyen sós a sajt

1 tojás
30-40g finomra reszelt trappista sajt a szóráshoz

Egy nagyobb tálba mértem a liszteket és elkevertem őket a sóval, szódabikarbónával. A hideg vajat kockára vágtam, majd elmorzsoltam a liszttel. Hozzáadtam a reszelt sajtot, és annyi tejföllel összedolgoztam, hogy jól nyújtható tésztát kapjak. 
A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A tésztát lisztezett nyújtótáblára tettem körülbelül 4mm vékonyra nyújtottam. Lekentem a felvert tojással, majd rudakra vágtam. Megszórtam reszelt sajttal és papíros sütőlemezre tettem. Bő 15 perc alatt készre sütöttem.


A recept amit átdolgoztam itt található.