2015. február 17., kedd

Kakaós csigakalács

Lábadozó lánykám ma kakaós csigát kért tőlem. Mikor az óhaját meghallottam, eszembe jutott ez az érdekes formázási technika, amit nemrég találtam. A látszólag egymás mögé sorakoztatott csigák titka csupán annyi, hogy tészta nincs teljesen átvágva és a szeletek ellentétes irányba kicsit el vannak gördítve. 



Hozzávalók
400g liszt (75g rétes, 75g durum, 150g teljes kiőrlésű búza liszt, 100g őrölt zabpehely)
20g búzasikér
8-10 pötty édesítő (vagy 50g cukornak megfelelő)
1 tojás
1 tojás sárgája
100ml langyos tejszín
100ml langyos víz
20g friss élesztő
60g olvasztott vaj

40g olvasztott vaj
keserű kakaópor
darált nyírfacukor
1 evőkanálnyi tejszín és víz keveréke, ízlés szerint édesítve


Az édesítőt feloldottam a langyos vízben, majd hozzáadtam a tejszínt. A tészta hozzávalóit a szokásos sorrendben (alul folyadék, felül a száraz anyagok, legfelül a rámorzsolt élesztő) a kenyérsütőgép üstjébe mértem, úgy hogy az egész tojást felvertem és egy evőkanálnyit félretettem a tészta lekenéséhez. Rugalmas, selymes tésztát dagasztottam. Ha nem lenne elég lágy 1-2 evőkanál vizet adni kell hozzá. Kelesztőtálba tettem és bő fél óra alatt a duplájára kelesztettem.
Míg a tészta dolgozott, a  vajat megolvasztottam, hogy mire felhasználom kissé visszadermedjen. A megkelt tésztát lisztezett nyújtótáblára borítottam, és 3mm vastagra nyújtottam, ügyelve rá, hogy ne legyen túl széles és átlósan elférjen majd a legnagyobb tepsimen. 
A vajat egyenletesen elkentem a tésztán, majd szitán keresztül meghintetten darált nyírfacukorral és kakaóporral úgy, hogy  a tészta sehol ne látsszon ki, teljesen befedje a kakaó és a cukor. Feltekertem és áttettem a papíros sütőlemezre. 
Egy recés késsel egy cm-es szeletet vágtam, úgy hogy a tészta alját nem metszettem át. A szeletet a rúdhoz képest elhúztam jobbra, majd a következőt balra. Mindig csak 1-1 részt vágtam és gördítettem oldalra. Azzal, hogy a tésztát nem vágtam át teljesen megakadályoztam, hogy szétdőljön a kalács.


Formázás után a tésztát bő 40 percig kelesztettem, közben a sütőt 180 fokra előmelegítettem. A félretett tojással lekentem a kalácsot és 30 perc alatt aranybarnára sütöttem. A sütőből kivéve azonnal lekentem forró, édes tejszínes vízzel, így a puha és szaftos lesz a sütemény.
Ha kihűlt a kalács a csigák könnyen letépkedhetők.


Természetesen elkészíthető a klasszikus kakaós csiga formában is, ez esetben nem kell a tojásból félretenni.

Formázási ötlet Napfény és Fűszer -től.