2015. február 26., csütörtök

Zöldséges rizsfasírt

Mint mindenki, én is nagyon várom a tavaszt, nyarat és vele együtt a zöldségfasírt szezont. A zsenge cukkinkre, patiszonokra várva, "főzzünk abból amink van!" mottóval elkészítettem ezt a zöldséges rizsfasírtot.


Hozzávalók
150g barna rizs
50g zöldborsó
1 kisebb szál sárgarépa
fél kápia paprika
1 kisebb fej vörös hagyma
2 gerezd fokhagyma
50g reszelt sajt, nálam gouda
kis csokor petrezselyem
2 tojás

bors
2-3 evőkanálnyi apró szemű zabpehely

teljes kiőrlésű morzsa
szezámmag

zsiradék a sütéshez


A rizst kiválogattam, átmostam és egy éjszakára beáztattam, mert ezzel jelentősen csökkenthető a főzési idő. Másnap kétszeres sós vízben megfőztem. Ha felvette a vizet, de még nem elég puha, akkor adni kell hozzá még egy kis vizet.
Míg a rizs főtt előkészítettem a zöldségeket. A répát meghámoztam és kockákra vágtam úgy, hogy hasonló méretű legyen, mint a borsó. A paprikát szintén felkockáztam.
A borsót és a répát hozzákevertem a forró rizshez és lefedve hagytam kihűlni.
Egy nagyobb tálba, amiben a fasírtot összekeverem, belereszeltem a vöröshagymát, beletettem a zúzott fokhagymát, reszelt sajtot, paprikát, a finomra vágott petrezselymet, tojást, végül a kihűlt rizst. Sóztam, borsoztam és annyi zabpelyhet adtam hozzá, hogy könnyen formázható masszát kapjak. Pár percet pihentettem, majd vizes kézzel fasírtokat formáztam, szezámos morzsába forgattam és forró olajban aranybarnára sütöttem. Papírtörlőre szedtem. 
Vegyes salátával, sült krumplival és fokhagymás joghurtszósszal tálaltam.


Tipp: A rizsasírt nem csak salátával finom, de főzelék feltétként is megállja a helyét. Megmaradt rizst is újrahasznosíthatunk vele.