2015. március 4., szerda

Chocolate chip cookies - amerikai csokis keksz

Sokáig tépelődtem, hogy milyen címet is adjak ennek a bejegyzésnek, ami jó hívószó is és találó is. Aztán úgy döntöttem, nevezzük annak ami, azaz ami nem. Mert látszatra ugyan csoki csipsz, de két eredeti komponenst is nélkülöz. Mellőznünk kell a barna cukrot és olyan csokoládé cseppel sem találkoztam még kiskereskedelmi forgalomban, ami a diétába illeszthetően legalább 75% kakaót tartalmazna. De bizton állíthatom, hogy így, nyírfacukorral és apró kockára vágott keserű csokival is mennyei.


Hozzávalók
300g liszt (60g fehér tönköly, 60g durum, 100g teljes kiőrlésű búza, 80g őrölt zabpehely)
1 és fél mokkáskanál sütőpor
1 és fél mokkáskanál szódabikarbóna
150g puha vaj
100g nyírfacukor (édesszájúaknak 120g)
2 kisebb tojás
fél rúd vanília kikapart magjai
120g 75%-os étcsokoládé


A csokoládét apró kockákra vágtam. A sütőt elmelegítettem 180 fokra, előkészítettem két sütőlemezt, papírral. Kimértem a liszteket és alaposan elkevertem a sütőporral és a szódabikarbónával. A vajat keverőtálba tettem és a robotgéppel kihabosítottam, majd több részletben hozzáadtam a nyírfacukrot, tojásokat, végül a vaníliát. Belekevertem a liszteket, majd a csokoládét. Puha, enyhén ragacsos, de jól formázható tésztát kaptam. Bevizezett kézzel, diónyi, körülbelül 15g-os darabokat vettem, golyókat formáztam, majd picit lelapítottam őket. Mivel a tészta kicsit terül, ezért egymástól 3cm-re tettem őket a sütőlemezre. 12-15 percig sütöttem kekszeket, míg a talpuk aranybarna nem lett. 


Tipp: dúsíthatjuk a kekszet olajos magokkal, szerintem dióval a legfinomabb.