2015. március 8., vasárnap

Tiramisu házi babapiskótával

Azt hiszem a tiramisuról is elmondhatjuk, hogy ahány ház, annyi szokás. Van aki a tojásosra esküszik, van aki kerüli a nyers tojást. Én ez utóbbi, tojásmentes, lusta verziót választottam. Hogy mégse érhessen a restség vádja, magam készítettem hozzá a teljeskiőrlésű babapiskótákat.


Hozzávalók, 18x28cm-es tálhoz
A babapiskótához, körülbelül 30 darab
3 tojás
90g liszt (30g sima búza, 30g teljes búza, 30 g őrölt zabpehely)
90g nyírfacukor
nyírfaporcukor a szóráshoz

A krémhez
500g mascarpone
250g tejszínhab
50g nyírfacukor
(1 tasak habfixáló, elhagyható)

200ml eszpresszó, ízlés szerint édesítve
rum
pár csepp keserű mandula aroma
sötét, keserű kakaópor


Először lefőztem a kávét, forrón édesítettem és félretettem, hogy kihűljön. 
A sütőt előmelegítettem 180 fokra, a piskótát szokásos módon készítettem el, a fenti alapanyagokból. A kész masszát 14mm-es sima csővel ellátott habzsákba tettem és baba formákat készítettem. Megszórtam porcukorral és készre sütöttem. 


Míg a piskóták hűltek a tejszínt mélyhűtőbe tettem, hogy jól lehűljön. A hideg kávét ízesítettem rummal és pár csepp keserűmandula aromával.


A tejszínt a habfixálóval kemény habbá vertem, majd a nyírfaporcukorral együtt óvatosan a elkevertem a mascarponéval. A babapiskótákat egyesével beleforgattam a kávéba, szorosan a tál aljába rétegeztem. A krém harmadát elsimítottam rajta, kakaóport szitáltam rá, majd az újabb réteg kávéba mártott piskóta és a krém második harmada következett. 


A fennmaradó harmadik rész krémet habzsákba tettem és apró cseppeket formáztam a tiramisu tetejére. Hűtőszekrénybe tettem. Egy éjszakán át pihentettem, hogy az ízek jól összeérjenek, majd tálalás előtt meghintettem kakaóporral.


A babapiskóta receptje a "nagykönyvből", Dunszt-Schulhof, Cukrászati ismeretek 1., 1985