2015. március 24., kedd

Ropogós zabkeksz

Régóta sütök zabkekszet, de valahogy soha nem volt az igazi. Most viszont, egy apró trükk segítségével sikerült elérnem azt az igazi ropogós állagot, amit mindig is szerettem volna.


Hozzávalók
150g liszt (100g teljes kiőrlésű búza, 50g durum)
fél mokkáskanál sütőpor
fél mokkáskanál szódabikarbóna
75g nagy szemű zabpehely
100g vaj
1 tojás
45g nyírfacukor
fahéj, kardamom ízlés szerint (nálam fél-fél mokkáskanálnyi)

 
A zabpelyhet száraz serpenyőbe tettem és illatosra pirítottam. Míg kihűlt kimértem a többi hozzávalót. A liszteket elkevertem a lazítókkal, fűszerekkel, majd elmorzsoltam  a vajjal. Hozzáadtam a zabpelyhet,  a cukrot, tojást és összegyúrtam. Fóliába csavartam, 20 percre hűtőbe tettem.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra, papíros sütőlemezt készítettem elő. A tésztát lisztezett nyújtótáblán 3mm vékonyra nyújtottam, majd egy 6cm átmérőjű kiszúróval korongokat szúrtam és a sütőlemezre tettem. Lehet sűrűn pakolni, mert a kekszek nem terülnek. Mikor aranybarnára sültek lekapcsoltam a sütőt és körülbelül 10 percig a lekapcsolt sütőben hagytam a kekszeket hűlni. Amikor teljesen kihűltek igazi szuper ropogósak lettek. És azok voltak másnap is....


Tipp: Ízesíthetjük más fűszerrel is, pl. ánizzsal, gyömbérrel, mézeskalács sütiporral.
A zabpelyhet pirítsuk óvatosan, mert könnyen megég, és számoljuk az edény által leadott hővel is. Amikor megpirult érdemes azonnal egy tálcára borítani és szétterítve kihűteni.
Ha a tészta nem áll össze, 1-2 evőkanál tejföl vagy tejszín hozzáadása a megoldás. 
Nyújtsuk a tésztát 3mm-re, mert minél vékonyabb, annál ropogósabb.