2015. április 11., szombat

Lazacos-spenótos pite

Egy ideje nagy rajongója vagyok a skandináv krimiknek, de be kell valljam, vajmi keveset tudok a északi népek konyhájáról. Így nagyon megörültem, amikor emellett a Finn lazacos pite recept mellett pár sort olvashattam a finn Julia Child-ról,  Beatrice Ojakangasról is. Aztán persze gombhoz a kabátot módon átszabtam a dolgot, hisz már kapható a tavasz egyik első hírnöke: a spenót!


Hozzávalók
Sós linzerhez
350g liszt (120g teljes kiőrlésű búza, 120g őrölt zabpehely, 110g durum liszt)
200g hideg vaj 
1 csapott teáskanál sütőpor
1 tojás sárgája
100ml tejszín


Töltelékhez
300g lazacfilé
300g friss spenót
2-3 gerezd fokhagyma
80 g bulgur

bors
némi olaj
1 tojás és pár csepp tejszín a kenéshez


Először a sós linzert készítettem el. A liszteket elkevertem a sóval, sütőporral, majd elmorzsoltam a vajjal, hozzáadtam a tojás sárgáját, tejszínt és gyors mozdulatokkal összegyúrtam. Mint az édes verziónál, itt is fontos, hogy hideg vajjal dolgozzunk, csak annyi ideig gyúrjuk míg feltétlenül szükséges, hogy a kezünk melegétől ne csapódjon ki a zsiradék, ne égjen le a tészta. A kész tésztát fóliába csomagoltam és hűtőszekrénybe tettem.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A lazacfilét megmostam, letöröltem, bőrös felével enyhén olajozott tepsibe tettem, sóztam, borsoztam majd alufóliával lefedve megsütöttem. Áttettem egy tálba, lehúztam a bőrét és villával kicsit összetörtem.
Míg a hal sült, a bulgurt kétszeres sós vízben megfőztem. A spenótot megmostam, alaposan lecsepegtettem és pici olajon megfonnyasztottam. Mikor elkészült hozzákevertem a zúzott fokhagymát, sót, borsot.
Sütőpapírból kivágtam egy hal alakú sablont. A tészta felét lisztezett nyújtótáblán 2-3mm vékonyra nyújtottam, majd a sablon segítségével körbevágtam és átettem egy papíros sütőlemezre. 
Először a bulgur felét terítettem el a tésztán úgy, hogy körülbelül 2-3cm-es peremet hagytam. Erre tettem az alaposan kicsavart spenótot, majd a lazacot és végül a bulgur másik felét, hal alakot formázva.


Felhajtottam a tésztaperemet és lekentem a tejszínnel alaposan felvert tojással.
A sablonból akkora darabot levágtam, hogy jól fedje a tölteléket. Kinyújtottam, kiszabtam a maradék tésztát, és beborítottam vele a pitét. A fennmaradó tésztaszélekből egy 2cm-es kiszúró segítségével pikkelyeket szaggattam, a korongok egyik oldalát levágtam és a tojással lekent halra tettem. Mikor elkészültem az egészet átkentem , majd egy villa és egy fogvájó segítségével megszurkáltam a halat, hogy a sütéskor keletkező gőz szabadon tudjon távozni. A hal farkát bevagdostam és egy fél paprikával töltött olajbogyó lett a szeme. 


180 fokos sütőben bő fél óra alatt aranybarnára sütöttem. 


Köszönettel a rakottkert blog háziasszonyának!