2015. április 26., vasárnap

Gyros, házi pitában

Ma ismét egy régi családi kedvenc került lencsevégre, csirke gyros, saját készítésű fűszerkeverékkel és pitával. Érdemes a fűszersó készítésére pár percet áldozni, hisz így ízfokozó és jódozott só mentes változatot kapunk. Amit, nem utolsó sorban a saját ízlésünk szerint állíthatunk össze.


Hozzávalók
A pitához
500g liszt (150g rétes, 100g őrölt zabpehely, 250g teljes kiőrlésű búza liszt)
30g búzasikér
300ml víz
2 ek. olíva olaj
1,5 teáskanál só
30g élesztő

600g csirkemellfilé
gyros fűszerkeverék, ízlés szerinti fűszerekből, erősségben
(fél mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 fél mk. őrölt piros paprika, 1 mk. szárított oregano, fél mk. morzsolt kakukkfű, fél mk. szárított rozmaring, 2 mokkáskanál só, csipet őrölt római kömény, csipet fahéj)
1-2 gerezd fokhagyma
50 ml étolaj

150g natúr joghurt
50g feta
2 gerezd fokhagyma

zöldségek, ízlés szerint, nálam: kígyó uborka, paradicsom, lila hagyma, jégsaláta


Első lépésként  a gyros fűszerkeveréket készítettem el. A hozzávalóit - a fokhagyma és bors kivételével -, kávédarálóba raktam és pár másodpercig daráltam. 
A csirkemellfiléket megmostam, szárazra töröltem és csíkokra vágtam. Zárható tetejű tálba tettem, alaposan elkevertem a fűszerekkel, hozzáadtam a zúzott fokhagymát, meglocsoltam olajjal és hűtőbe tettem. Egy éjszakán át hűtőben pihent, így az ízek jól összeértek. De ha csak 1-2 óránk van, akkor is érdemes a húst bepácolni.
Másnap a pita hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mértem és rugalmas tésztát gyúrtam. Kelesztőtálba tettem, 45 perc alatt a duplájára kelesztettem. 
Míg a tészta pihent, elkészítettem a szószt. A fetát nagyon apró kockákra vágtam, a fokhagymát összezúztam és belekevertem a joghurtba. Lefedtem és hűtőbe tettem. Megmostam és felszeleteltem a zöldségeket.
A megkelt tésztát 10 egyenlő részre osztottam, kigömbölyítettem és 15 percig pihentettem. Ezután 2-3 mm vékonyra nyújtottam és újabb 30 perces pihenő következett. Közben a sütőt 200 fokra felmelegítettem. 


A megkelt tésztákat a sütő rácsára tettem és 8-10 perc alatt megsütöttem. 


Míg a piták sültek egy nagyobb serpenyőt felforrósítottam, beletettem a húst és folyamatosan forgatva megsütöttem. A hús akkor igazán finom, ha nincs túlsütve, belül omlós, kívül néhol piros.
Mikor a piták és a hús is elkészült, a zöldségekkel és szósszal együtt tálaltam és mindenki kedvére elkészíthette a saját gyrosát.

 
Néhány tipp:
Adhatunk a gyros mellé tradicionális tzatzikit, joghurtos-fokhagymás uborka salátát, amit akár egy kis mentával is megbolondíthatunk.
A csirkemellet vághatjuk szeletekre és sütés után szeletelhetjük csíkokra. 
A pita jól fagyasztható. Elektromos szendvicssütőben, sajtokkal, felvágottal megtöltve remek melegszendvics alap is lehet.

Az eredeti pita recept itt