2015. május 9., szombat

Stíriai metélt

Egy régi receptfüzetemet lapozgatva akadt meg a szemem ezen a recepten. Első látásra talán kissé komplikáltnak tűnhet, de megéri a fáradtságot, mert liszt és édesítő cserével tökéletes második fogás  tartalmas levesek után, de kis étkezésre is remek.


Hozzávalók
500g túró
200g liszt (100g őrölt zabpehely, 50g teljes kiőrlésű búza, 50g durum liszt)
4 tojás
300g tejföl
50g olvasztott, visszahűtött vaj
120g nyírfacukor, ebből 30g házi nyírfa vaníliás
1/2 kezeletlen citrom héja
40g mazsola (elhagyható)
tönkölykorpa vagy zsemlemorzsa
liszt a nyújtáshoz


A túrót áttörtem, hozzáadtam egy tojást, egy csipet sót, 40g nyírfacukrot és a lisztekkel összegyúrtam. Mivel kissé keménynek találtam, ezért egy evőkanál tejfölt hozzátettem, hogy jól nyújtható tésztát kapjak. 
Egy nagyobb lábasban vizet forraltam, sót tettem bele. A tésztát lisztezett nyújtótáblára tettem és nyújtás közben is többször lisztezve 3mm vékonyra nyújtottam. Pizzavágóval 1cm széles, 3-4cm hosszú metéltre vágtam. A tészta negyedét a forrásban lévő vízbe tettem és megkevertem. Mikor feljött a víz felszínére szűrőlapáttal kiszedtem és alaposan lecsepegtetve egy tálba tettem. Miután az összes tésztát kifőztem, előkészítettem egy 20x30cm-es tepsit. A vaj egy részével vékonyan kikentem és meghintettem tönkölykorpával. A mazsolát annyi vízzel amennyi ellepi felforraltam, leszűrtem, alaposan lemostam és lecsepegtettem.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra. Szétválasztottam a tojásokat. Egy nagy tálban összekevertem a vajat, a tejfölt, a tojások sárgáját, a citromhéjat és belekevertem a kifőzött tésztát, valamint a mazsolát. A tojásfehérjét a nyírfacukor másik felével laza habbá vertem és a tojásos keverékbe forgattam. Ne verjük a tojást kemény habbá, maradjon tejföl szerű, hogy az összeállításkor ne törjön össze. A masszát az előkészített tepsibe tettem, elsimítottam, majd az előmelegített sütőbe tettem. 
 

Bő fél óra alatt aranybarnára sütöttem. Melegen tálaltam. Magában is nagyon finom, de jó kísérője valamilyen savanykás lekvár vagy gyümölcsszósz.