2015. május 17., vasárnap

Epres túrótorta, vagy amit akartok

A 'zuram üzenete az előszó feletti vergődésem kapcsán: "Híveim, ma különösen dilis vagyok, úgyhogy elégedjetek meg ennyivel..." Mit is mondhatnék erre? Inkább együnk! Remélem a férjem is könnyebben veszi a szeles kedvem, ha meglepem egy szelet tortával.


Hozzávalók, 26 cm-es tortakarikához
A piskótaroládhoz és alaphoz
2x2 tojás
2x40g liszt (20g durum, 20g őrölt zabpehely)
2x késhegynyi sütőpor
2x30g nyírfacukor
2x1 teáskanál napraforgó olaj
a roládhoz 1 evőkanál gyümölcslekvár

A krémhez
500g tehéntúró
500g tejszínhab
120g őrölt nyírfacukor
2-3 evőkanál létejszín, ha a túró túl száraz lenne
1 kezeletlen citrom héja
citromlé, ízlés szerint
300g eper
15g porzselatin
100ml víz

A zseléhez
350ml víz
1 epres csipkebogyótea filter
12g porzselatin
nyírfacukor, ízlés szerint
citromlé, ízlés szerint

körülbelül 400g eper a díszítéshez


Először a piskótaroládot készítettem el. A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A tojásokat kettéválasztottam, a fehérjéből a nyírfacukor felével laza habot vertem. A sárgáját a cukor másik felével kihabosítottam. A fehérjehabot beleforgattam a sárgájába, óvatosan hozzákevertem a sütőporos lisztet és az olajat. Papíros sütőlemezre tettem a masszát és körülbelül fél cm vastag lapot kentem. Az előmelegített sütőbe tettem és megsütöttem. A lapot nem szabad túlságosan kiszárítani, hogy könnyen fel lehessen tekerni. A kész piskótalapot megliszteztem,  és átfordítottam a sütőlemezen. Még melegen papírostól feltekertem és pár percet pihentettem. Mikor teljesen kihűlt vékonyan megkentem lekvárral, majd feltekertem. A roládot szorosan sütőpapírba csavarva mélyhűtőbe tettem. A piskóta készítés aranyszabályait lásd egy korábbi bejegyzésben: itt .
A torta alapjához előkészítettem egy papíros sütőlemezt, körberajzoltam a tortakarikát, majd a fentiek szerint az elkészített masszával lapot kentem és megsütöttem.


A kész lapot megliszteztem és megfordítva a sütőlemezen hagytam kihűlni.

A tejszínt betettem a mélyhűtőbe, hogy alaposan lehűljön. Ügyeljünk rá, hogy jéghideg legyen, de ne fagyjon meg. A habveréshez használt edényt is le lehet hűteni.
Előkészítettem az epret, megmostam, papírtörlős tálcára tettem, majd negyedeltem.
A piskótalapot beleszabtam a tortakarikába, a jól áthűlt piskótaroládot 3-4mm vékonyra szeleteltem és körberaktam vele a forma oldalát.

A túrót áttörtem, hozzáadtam a nyírfacukrot, citromhéjat és egy fél citrom levét. Mivel a túrót túl száraznak találtam, ezért hogy krémesebb legyen hozzákevertem körülbelül 3 evőkanálnyi létejszínt.
A zselatint fém tálba tettem és 100ml hideg vízzel beáztattam. A tejszínt kemény habbá vertem, közben a zselatint vízgőz felett felolvasztottam.
A túróba beleforgattam a tejszínhabot, ügyelve rá, hogy ne törjön össze, majd belekevertem a megolvadt zselatint. Sokan ódzkodnak a zselatin használatától, pedig pár apróságot átgondolva, nagyon egyszerű vele bánni. A krém, amibe belekeverjük relatív hideg. Ezért ha a zselatinunk nem elég meleg, akkor kicsapódik és csomós lesz. Ha viszont túl forró, akkor megolvaszthatja a krémet és az elfolyhat. Ezért kell megtalálni azt a hőmérsékletet, ami a kézmelegnél magasabb, de még nem forró.
Az összeállított krémet még egyszer megkóstoltam és kicsi citromlével finomítottam az ízén. Végül hozzákevertem az epret és a krémet belesimítottam a tortakarikába. Hűtőszekrénybe tettem, és 4 órán  át pihentettem. Ennyi idő mindenképpen szükséges, hogy a krém jól áthűljön.

A zseléhez 12g zselatint elkevertem 100ml hideg vízzel. 250ml vizet egy edényben felforraltam, és beletettem egy filteres csipketeát. Mikor a tea jó erős lett, beletettem a forró folyadékba a beáztatott zselatint, édesítettem és hűlni hagytam.
A díszítéshez szánt epret megtisztítottam, megmostam és papírtörlővel leterített tálcán alaposan leszárítottam. Félbevágtam és felraktam a tortára. Míg a zselét alaposan lehűtöttem, addig a tortát hidegre tettem. Mikor  a zselé olyan hideg lett, hogy szépen fedte az eperszemeket, akkor lezseléztem a tortát. Nekem az a zselézés tetszik, amikor a gyümölcsöket nem ellepi, hanem vékonyan bevonja a zselé. 
A tortát visszatettem a hűtőbe és amikor a zselé megszilárdult óvatosan körbevágtam és tortatálra csúsztattam a süteményt.


A könnyű, laza túrókrém remekül kombinálható minden gyümölccsel, télen befőttekkel, különösen őszibarack kompóttal finom. A piskótarolád elhagyható, helyette panírozhatjuk a tortát pirított mandulával, pisztáciával. Zselézés helyett díszíthetjük tejszínhabbal.

Málnás habos, pisztáciával
Barackos, sárgadinnyés zsúrtorta

Epres habos, mandulaforgáccsal