2015. május 29., péntek

Sajtos cukkini lepény

Már egészen baráti áron kapható a piacon cukkini, így újra elővettem ezt a régi kedvencet. Mivel volt itthon egy kis gombám, hogy ne vesszen kárba, az is belekerült. De használhatunk más zöldségeket is, például kockázott padlizsánt, kápia paprikát. Szalonnával készítettem, de ha húsmentes ételre vágyunk, elhagyható. A variációk száma végtelen, úgyhogy cukkini lepényre fel!


Hozzávalók, 23 cm-es pitetálhoz vagy 20x30cm-es tepsihez
400g zsenge cukkini
1 közepes vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
150g csiperke (elhagyható)
2 újhagyma zöldje (elhagyható)
120 g trappista és füstölt sajt, vegyesen
70g húsos kolozsvári szalonna
4 egész tojás
120g liszt (60g őrölt zabpehely, 60g tk. búza liszt)
1 mokkáskanál sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
3 evőkanál étolaj
frissen őrölt bors
pici zsiradék és tönkölykorpa vagy tk. zsemlemorzsa az edény előkészítéséhez


A cukkinit nagylyukú reszelőn lereszeltem és lesóztam. A hagymát, szalonnát, gombát felkockáztam, pici olajon megpirítottam és hűlni hagytam. A sajtokat - szintén nagy reszelőn -, lereszeltem és összekevertem. A sütőtálat vékonyan kivajaztam, és beszórtam tönkölykorpával.
A sütőt előmelegíttetem 180 fokra.
A tojásokat egy nagy keverőtálba tettem és habverővel összekevertem. Hozzáadtam a finomra vágott petrezselymet, hagyma zöldet, zúzott fokhagymát. A cukkinit alaposan kicsavartam és elkevertem a tojással. Ezután beletettem a sajt háromnegyedét, a kihűlt szalonnás, gombás, hagymát, a lazítókkal elkevert lisztet, borsoztam és végül az egész masszát alaposan összedolgoztam. Sózni ekkor már nem szükséges, mert a sajt és szalonna elég sós. A kész masszát beletettem a pitetálba, egyenletesen rászórtam a sajtot és 45 perc alatt megsütöttem.