2015. június 20., szombat

Vaníliakrémes diótorta

Pár napja séta közben a kislányommal arról beszélgettünk, mi mindent fogunk csinálni a közeli és távoli jövőben. Elmondtam neki, hogy hétvégén, a születésnapomon, elmegyünk kirándulni. Mire ő: - De Anya! Vasárnap nem mehetünk kirándulni, mert születésnapi tortát kell sütnöd magadnak!
Bár nem így terveztem, de erre a felszólításra nem mondhattam nemet!


Hozzávalók, 24cm-es tortához
Lapokhoz
3x2 L-es tojásfehérje*
3x30g nyírfacukor
3x50g darált dió
3x30g őrölt zabpehely
3x1 mokkáskanál sütőpor
30g mazsola (elhagyható)
50g dió

Krémhez
400ml tej
50g vaníliás krémpor
50g nyírfacukor
30g vaj
400ml habtejszín
fél vaníliarúd
ízlés szerint rum
12g zselatin
80ml víz


A sütőt előmelegítettem 180 fokra. Három sütőpapírt előkészítettem. Körberajzoltam rajtuk egy 24 cm-es tortakarikát. A mazsolát felfőztem, lemostam, majd alaposan lecsepegtettem. A diót durvára vágtam. A tojásfehérjét a nyírfacukorral tejföl sűrűségű habbá vertem, beleforgattam a diós, sütőporos lisztet, majd lapot kentem, megszórtam a durva dió és a mazsola harmadával. Sütőbe tettem és  körülbelül 15 perc alatt megsütöttem. Ugyanígy elkészítettem a másik két diós lapot. 
A tejszínt mélyhűtőbe tettem, hogy alaposan lehűljön. A tejből és a pudingporból krémet főztem, forrón belekevertem a vajat és nyírfacukrot. Robotgépbe tettem és lassú fokozaton keverve kihűtöttem. 
A tejszínt habbá vertem. Míg készült, a zselatint hideg vízzel elkevertem és kicsit ázni hagytam. A kihűlt krémbe belekevertem a vanília kikapart magjait, beleforgattam a tejszínhabot, rummal ízesítettem, majd hozzákevertem a vízgőz felett megolvasztott zselatint. 
A krémet két részre osztottam és betöltöttem a tortát. A felső lapot 12 szeletre vágtam és a torta tetejére tettem. Hűtőszekrénybe állítottam. Tálalás előtt nagyon vékonyan meghintettem porcukorral. 


*Ha nincs L-es tojásod, vagy összegyűjtött, lefagyasztott tojásfehérjéből készíted a masszát mint én, akkor laponként legalább 70-80g fehérjét használj.

Tejszínes krémek zselatinozásáról bővebben ebben a bejegyzésben olvashatsz.

A recept amit átalakítottam itt található.