2015. július 18., szombat

Luciano, pudingban sült szeder

Szeretem a szedret! A semmihez sem fogható zamatát, a finom illatát. Minden évben, mikor megjelenik a piacon, elkészítem ezt a süteményt, mert így, linzer tésztával, vanília pudingban sülve még pazarabb élményt nyújt.


Hozzávalók/28cm-es pitetálhoz
A tésztához
200g liszt (60g durum, 70g tk. búza, 70g zabpehelyliszt)
135g hideg vaj
50g nyírfa porcukor
1 tojás sárgája
fél kezeletlen citrom héja

Royalhoz
250ml tejszín
50ml tej
3 tojás sárgája
1 egész tojás
70g nyírfacukor 
25g vaníliás krémpor
pár csepp vanília aroma
fél kezeletlen citrom héja, elhagyható

500g szeder

 

A tészta hozzávalóiból linzertésztát gyúrtam. (Gyúrt linzer készítésével kapcsolatos praktikákat ebben a bejegyzésben olvashatsz.) A tésztát fóliába csavartam és egy órára hűtőbe tettem.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem. Lisztezett táblán kinyújtottam a tésztát, a formába helyeztem és a szélét megigazítottam. Mivel a tészta zsiradéktartalma magas, ezért a pitetálat nem szükséges vajazni, lisztezni. Villával sűrűn megszurkáltam, sütőpapírt terítettem bele, majd rátettem a vakon sütéshez használt rizst. Megszurkálni azért tanácsos, hogy ne púposodjon fel, a vakon sütés pedig segít elkerülni, hogy a tészta nyers, szalonnás maradjon, illetve hogy a széle ne csússzon össze. Természetesen más apró dolgot, babot, lencsét, de akár meggymagot is használhatunk segédanyagként.
Az így előkészített tésztát sütőbe tettem és addig sütöttem míg a széle barnulni kezdett és elvált a formától. Mikor elkészült a sütőpapírral együtt kivettem a rizst.
Míg a tészta sült, a szedret megmostam, és papírtörlős tálcán megszárítottam. A royal hozzávalóit egy fémtálba mértem, csomómentesre kevertem. Egy olyan lábosban, amin a tál biztonsággal megáll vizet melegítettem és a tejszínes keveréket csípős melegre melegítettem. Vigyázzunk, hogyha túlmelegítjük, könnyen édes rántottát kaphatunk.
A tésztán elterítettem az előkészített szedret, majd ráöntöttem a royalt.


Visszatettem a 180 fokos sütőbe és bő fél óra alatt megsütöttem. A sütemény akkor készül el, ha a puding mindenütt megszilárdult, de a közepén szinte még remeg. 
A sütemény teteje vékonyan bevonható forró baracklekvárral.

 
Téli időszakban mirelit szederrel is készülhet, amit fagyosan tegyünk a linzerre.

A receptért a régi, Duna-parti szállodabéli kollégáimnak tartozom köszönettel.