2015. augusztus 16., vasárnap

Mini káposztás pogácsák

Pár napja egy kedves ismerősünk megkínált minket káposztás pogácsával, amit én balga nem fogadtam el. De a kislányom és a férjem annyira el voltak tőle ragadtatva, hogy nekiláttam és több receptből összegyúrtam a magam verzióját. Vigyázat, függőséget okoz!


Hozzávalók
600g reszelt, édes káposzta
1 nagy fej vöröshagyma
olaj
1 teáskanál só
frissen őrölt bors

A tésztához
500g liszt (150g rétesliszt, 100g őrölt zabpehely, 250g tk. búza)
35g búzasikér
25g élesztő
1 tojás
120g tejföl
60ml tejszín
60ml víz
200g puha vaj (bevállalósaknak fele sertészsír)
2,5 - 3 teáskanál só/ízlés szerint

1 tojás a kenéshez


A káposztát lesóztam és 15 percet állni hagytam. Közben a hagymát finomra vágtam, és pici olajon megfonnyasztottam. A káposztát erősen kicsavartam és a hagymához adva megpirítottam. Borsot adtam hozzá és félretettem hűlni.
A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mértem lágyabb, de rugalmas tésztát gyúrtam. Kelesztőtálban, lefedve 20 percet pihentettem.


A tésztát lisztezett nyújtótáblára tettem és körülbelül 1,5-2cm vékonyra nyújtottam. Rászórtam a káposzta felét, majd szimplán behajtottam. Ha nagyon lisztes lenne, a lisztet söpörjük le. 10 perig pihentettem, majd tésztát 90 fokkal elfordítottam, kinyújtottam, és rászórtam a káposzta másik felét. Duplán hajtottam és újabb 10 perc pihenő következett. Megismételtem a szimpla, majd a dupla hajtást is. (A hajtogatás mikéntjéről bővebben itt olvashatsz.)
Az utolsó hajtás után a tésztát egy ujjnyira kinyújtottam (kb. 2cm), éles késsel bevagdostam, majd lisztbe mártogatott 2,5cm-es kiszúróval kiszúrtam. A pogácsákat papíros sütőmezre tettem és 20 percig pihentettem. A sütőt 180 fokra előmelegítettem, és a felvert tojással lekent pogácsákat aranybarnára sütöttem.


Az ötletért köszönet Zs-nak.