2015. augusztus 27., csütörtök

Retro gyümölcstorta

Azt hiszem a 80-as években nem volt olyan valamire való háztartás, ahol ne lett volna hullámos szélű, fehér bádog gyümölcstorta forma. Most újra elővettem és kicsit átdolgoztam a nálunk használatos receptet, házi zabpehelylisztes pudinggal és saját készítésű zselével.


Hozzávalók/26cm-es tortaformához
3 tojás
70g nyírfacukor
100g liszt (30g durum, 70g őrölt zabpehely)
70g olvasztott vaj
vaj és liszt a forma előkészítéséhez

A krémhez
200ml tejszín
200ml víz
2 tojás sárgája
50g őrölt zabpehely
50g nyírfacukor
fél rúd vanília kikapart magjai vagy vanília aroma

A zseléhez
250ml víz
8g porzselatin
30g nyírfacukor
2 szem szegfűszeg
szűrt citromlé

tetszőleges gyümölcs a díszítéshez


A formát alaposan kivajaztam, liszteztem. A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A tojásokat szétválasztottam, a sárgáját akkor tálba tettem, amiben az egész massza el fog férni. A fehérjét elkezdtem felverni, majd több részletben hozzáadtam a nyírfacukor felét. Tejföl sűrűségű habbá vertem. (Piskóta kisokos itt.) A cukor másik felét hozzáadtam a sárgájához és habosra kevertem. Ezután a fehérjét beleforgattam a sárgájába, majd hozzáadtam a lisztet és végül belekevertem a vajat. A formába simítottam, betettem az előmelegített sütőbe és 20 perc alatt megsütöttem. Pár percig a formában hagytam, majd tortatálra borítottam.
A krémhez a zabpehelylisztet simára kevertem egy kis tejszínnel, majd hozzátettem a sárgájákat is. A maradék tejszínt és vizet, a kikapart vaníliarúddal felforraltam. Egy merőkanálnyit a zablisztes keverékkel elkevertem, a hőkiegyenlítés miatt. Hozzáöntöttem a folyadékhoz és sűrűre főztem. Végül belekevertem a nyírfacukrot. Azonnal ráöntöttem a piskótára.
Míg hűlt, elkészítettem a zselét. A zselatint 80ml hideg vízzel elkevertem. A maradék vizet a nyírfacukorral, szegfűszeggel felforraltam és beletettem a vizes zselatint. Nem kell főzni, azonnal vegyük le a tűzről. Citromlével ízesítettem.
Amikor a krém kihűlt nektarinszeletekkel feldíszítettem a süteményt. Míg a zselét alaposan lehűtöttem, addig a tortát hidegre tettem. Mikor  a zselé olyan hideg lett, hogy szépen fedte a gyümölcsöt, akkor lezseléztem a tortát. Nekem az a zselézés tetszik, amikor a gyümölcsöket nem ellepi, hanem vékonyan bevonja a zselé. Ne ijedjünk meg, ez a házi zselé lassabban szilárdul meg, mint a készen kaphatóak.

Epres verzió, epres csipkebogyó teából készült zselével