2015. szeptember 4., péntek

Réteges sajtos pogácsa

A tepertős és a káposztás után következzék most egy sajtos pogácsa. Azt bizton állíthatom, hogy megéri a fáradtságot, mert a  tésztarétegek közül kibuggyanó sajt ellenállhatatlanul finommá teszi ezt a pogácsát.


Hozzávalók
500g liszt (150g rétes, 250g teljes kiőrlésű búza, 100g őrölt zabpehely)
30g búzasikér
250g zsíros túró
150g vaj
150g tejföl
2 tojás sárgája
25g friss élesztő
3 csapott teáskanál só
300g trappista sajt
1 tojás sárgája a kenéshez


A tészta hozzávalóit - a sajt kivételével -, a kenyérsütőgép üstjébe mértem és lágy tésztát gyúrtam. A kelesztőtálba tettem, lefedtem és fél órát pihentettem. Közben finomra reszeltem a sajtot, és a szóráshoz szánt mennyiséget félretettem. A maradékot 4 részre osztottam.
A megkelt tésztát lisztezett nyújtótáblán téglalap alakúra nyújtottam, rászórtam a sajt negyedét és szimplán hajtottam. A tésztát 10 percet pihentettem, majd 90 fokkal elfordítottam, ismét kinyújtottam, megszórtam sajttal és duplán hajtottam. A hajtogatás menetéről itt találsz fotókat.
10 perc pihenő után megismételtem a szimpla és a dupla hajtást. Ismét következett egy kis pihenő, majd a tésztát körülbelül 3cm vastagra nyújtottam és 4cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrtam. A pogácsákat papíros sütőlemezre tettem és bő 30 percig kelesztettem. 


Közben a sütőt 180 fokra előmelegítettem.Tetejüket a felvert tojássárgával lekentem, 1-1 csipet sajttal megszórtam és aranybarnára sütöttem.