2015. szeptember 13., vasárnap

Marinált padlizsán

Padlizsán szezonban, évek óta készítem ezt a marinált változatot. Pirítóson remek vendégváró falat, előétel, de grillezett húsok kísérőjeként is nagyon finom. A lecsepegtetett olaj pedig remek salátaöntet lehet.


Hozzávalók
2 padlizsán
4-5 nagyobb paradicsom
1 csokor petrezselyem
1 fej lilahagyma
1-2 gerezd fokhagyma
só, bors
balzsamecet
olíva vagy napraforgóolaj


A sütőt 200 fokra előmelegítettem. A padlizsánokat megmostam, szárazra töröltem és 1,5cmx1,5cm-es kockákra vágtam. Besóztam, szűrőbe tettem és 20 percig pihentettem. A sütőt 200 fokra előmelegítettem. Alaposan lecsepegtettem a padlizsánt, zománcos sütőlemezre tettem, majd egy kis olívaolajjal összekevertem és megsütöttem. Sütés közben többször átforgattam, nem baj ha itt-ott megbarnul.
Míg a padlizsán sült, vele megegyező méretűre vágtam paradicsomot, finomra a petrezselymet, lilahagymát, összezúztam a fokhagymát és egy lefedhető üvegtálba tettem. Amikor a padlizsán kihűlt hozzákevertem az előkészített zöldségekhez, majd annyi olívaolajat öntöttem rá, hogy ellepje. Borsoztam és balzsamecettel ízesítettem. Lefedve hűtőbe tettem és néha átkevertem. Tálalás előtt 6-8 órát érleltem és alaposan lecsepegtettem.


Diós cukkinis sütemény

Na még egyszer cukkini és hogy egy kicsit ősziesre hangoljuk, ezúttal dióval! Bár a családom szerint ez annyira karácsonyt idéző sütemény, hogy akkor is megállná a helyét. Ennek tulajdonképpen semmi akadálya, hisz a cukkini lereszelve remekül fagyasztható! 
Vegyesen használtam sárga és zöld cukkinit, de természetesen készülhet csak zöldből is. A lényeg, hogyha a cukkini már nem zsenge, nagyok a magjai, akkor szabadítsuk meg tőle. 
Cukkini helyett vehetünk répát is, mert be kell valljam, ez a sütemény nem más, mint egy új köntösbe bújtatott, réges-régi répás muffin recept.



Hozzávalók, 25x11x7cm-es dobozformához
300g cukkini, héjjal
220g liszt (60g durum, 60g őrölt zabpehely, 100g teljes kiőrlésű búza)
150g dió
1 teáskanál sütőpor
2 teáskanál szódabikarbóna
1 csapott teáskanál fahéj
1 mokkáskanál kardamom (elhagyható)
2 tojás
120g nyírfacukor
100ml étolaj
150g tejföl

vaj és liszt a forma előkészítéséhez

125g szobahőmérsékletű vaj
200g szobahőmérsékletű krémsajt
30g nyírfacukor, édes szájúaknak több
vanília, nálam pár csepp aroma
30-50g dió a díszítéshez


A sütőt 180 fokra előmelegítettem, a dobozformát kivajaztam, liszteztem. A cukkinit nagy lyukú reszelőn  lereszeltem és lesóztam. A nyírfacukor kivételével tálba mértem a száraz anyagokat és összekevertem. Egy másik, nagyobb tálban elkevertem az olajat a tojásokkal, nyírfacukorral, tejföllel. Hozzáadtam az alaposan kicsavart cukkinit, majd beleforgattam a diós lisztes keveréket. A masszát beletettem a formába, tetejét elsimítottam és az előmelegített sütőbe tettem.
A sütési idő második felében érdemes sütőpapírral, vagy alufóliával letakarni, hogy a teteje ne barnuljon meg. Tűpróbával ellenőriztem, hogy átsült-e. A kérdés eldöntésében segíthet az is, hogy az átsült tészta kissé "összemegy", elválik a forma falától. Körülbelül 60 perc alatt sült meg. 
Pár percig a formában hagytam, majd rácsra borítva hagytam kihűlni a süteményt. Fontos, hogy jól áthűljön, mert csak akkor lehet a krémet rátenni.


A vajat keverőtálba tettem, hozzáadtam a nyírfaporcukrot, vaníliát és habosra kevertem, majd a kis részletekben beletett krémsajttal tovább habosítottam. Azért fontos, hogy a krémsajt se legyen hideg, mert így lehet igazán habosra és csomómentesre keverni. A kész krémet rásimítottam a sütemény tetejére és durvára vágott dióval díszítettem.