2015. október 5., hétfő

Sós darálós keksz

Gyerekkorom egyik nagy kedvence volt a házilag készült darálós keksz. Óriási mennyiségben gyártottuk és hetekig csemegéztünk belőle. Manapság, ha arra a töménytelen mennyiségű porcukorra gondolok, amiben ezeket a sütiket megforgattuk, kiráz a hideg. Nemrég mégis vettem a húsdarálómhoz egy kekszkészítő feltétet, mert elhatároztam, hogy megcsinálom a magam darálós kekszét, sós verzióban. A sajton kívül került bele pirospaprika és kömény, de ezek elhagyhatók vagy kedvünk szerint más fűszerre cserélhetők.


Hozzávalók
200g liszt (60g durum, 60g őrölt zabpehely, 80g tk. búza)
125g hideg vaj
100g finomra reszelt sajt, nálam 50g trappista, 50g tilsiti
60ml hideg tejszín
1 tojás sárgája
1 csapott teáskanál só, figyelembe véve, hogy a sajtok milyen sósak
1 mokkáskanál pirospaprika, elhagyható
2 mokkáskanál őrölt kömény, elhagyható


A liszteket a sóval elkevertem, majd a kockára vágott vajat elmorzsoltam vele. Hozzáadtam a tojást, a tejszínt, végül a sajtot és a fűszereket. Összeállítottam a tésztát. Fontos, hogy hideg vajjal és tejszínnel dolgozzunk, a lehető leggyorsabban, hogy a kezünk melegétől a zsiradék ne tudjon kicsapódni. A linzertészta készítés szabályairól és a tésztahibák javításáról egy korábbi bejegyzésben itt írtam.
A kész tésztát fóliába csavartam és hűtőszekrénybe tettem. Két óra pihenő után a kekszkészítős húsdarálón ledaráltam a tésztát. Hosszabb csíkokat készítettem, majd 4-5cm-es rudakra vágtam. Papíros sütőlemezre tettem és 180 fokra előmelegített sütőben megsütöttem. Vigyázat, könnyen megég. 


Tipp: ha nincs klasszikus húsdarálód, akkor ebből a sós linzer tésztából készíthetsz kiszúrt, vágott kekszet is.