2015. október 11., vasárnap

Kenyérlángos, ahogy én készítem

Ma találkozott a kellemes a hasznossal. Teljesítettem a férjem ebéd óhaját és ezennel azt - a többeknek tett ígéretemet is -, hogy leírom a kenyérlángos receptemet. 
Sokakkal ellentétben vékony tésztával készítem, mert frissen a tészta szinte ropog. Lila hagyma helyett pedig vörössel, mert így sokkal hangsúlyosabb a hagyma íze.


Hozzávalók/2 vékony tésztájú, körülbelül 35x40cm-es kenyérlángoshoz
A tésztához 
500g liszt (150g rétes, 100g őrölt zabpehely, 250g tk. búza)
20g búzasikér
350ml víz
20g élesztő
50g olíva olaj
1,5 teáskanál só

Feltéthez
450g tejföl
2 gerezd fokhagyma
2x150g extra húsos kolozsvári szalonna
2x2 közepes fej vörös hagyma
2x200g trappista sajt


A tészta hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe mértem és egynemű tésztává gyúrtam. Nem ijedjünk meg tőle, kissé lágy lesz, de pihentetés után könnyű dolgozni vele. Ha kézzel szeretnénk összegyúrni, akkor kisebb adagokban, 15 perc pihenőket tartva 3-4 adagban dolgozzuk bele az olajat. 
A kész tésztát lisztezett kelesztőtálba tettem, lefedtem és bő egy órán át pihentettem. Közben kétszer átszellőztettem, azaz lágyan visszanyomkodtam, így a tésztám laza, buborékokkal teli lett.
Míg a tészta pihent előkészítettem a rávalókat. A tejfölt elkevertem a zúzott fokhagymával, a hagymát felkarikáztam, a kolozsvárit apró kockákra vágtam és nagylyukú reszelőn lereszeltem a sajtot.
A megkelt tésztát lisztezett nyújtótáblára borítottam, két egyenlő részre vágtam. Téglalap alakúra nyújtottam és enyhén lisztezett sütőlemezre tettem. A sütőt 200 fokra melegítettem. Miután a tészta körülbelül 25 percet pihent, villával megszurkáltam, majd elősütöttem. Addig szoktam sütni, míg a tészta kérget nem kap. Ezután elősütöttem a másik lapot is. Ezzel a módszerrel elkerülhető, hogy a tészta sületlen, szalonnás legyen.
Mikor a második lap elkészült, az elsőre csak akkor raktam rá a feltétet, tejföl, szalonna, hagyma, sajt sorrendben. Azonnal visszatettem a sütőbe és 20 perc alatt aranybarnára sütöttem. Pizzavágóval forrón szeleteltem és míg a második tepsi sült, az elsőnek már hozzá is láttunk.


Tipp: Ha nem előre kockázott kolozsvárit használunk, akkor a legkönnyebben úgy tudjuk apróra vágni a szalonnát, ha lefagyasztjuk, majd félig felengedve szeleteljük.
Fontos, hogy a tejföl amit használunk jó minőségű, ne túl savós legyen, hogy ne áztassa el a tésztát. 
Aki nem diétázik és szabadon használhat főtt krumplit, az tehet egy közepes főtt, tört burgonyát is tésztába, a lehűtött főzőlét is beszámítva a folyadékba. Mivel a krumpli a tésztát lágyítja, így kicsivel több lisztre lehet szükség.