2015. november 8., vasárnap

Csirkemell felvágott

Amikor legutóbb a hűtőpult előtt ácsorogtam a boltban és azt nézegettem, hogy a szójás, ízfokozós  csirkemellsonka valami sárgás lében úszik, az ára pedig borsosabb, mint ő maga, akkor úgy döntöttem, hogy veszek inkább a hentesnél egy óriás csirkemellfilét, hozzá pár szelet bacont, bepácolom, begöngyölöm és megsütöm magam. Megérte a körülbelül 20 perc tevőleges ráfordítást! Friss kenyérrel, salátával mennyei vacsora volt.


Hozzávalók
egy nagyobb csirkemellfilé, kb. 600g
12 szelet bacon
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 mokkáskanál pirospaprika
fél mokkáskanál majoránna
fél mokkáskanál oregano
csipet bazsalikom
frissen őrölt bors
1 mokkáskanál só
olíva olaj


A fűszereket, fokhagymát egy kis tálkába tettem és pár csepp olívaolajjal elkevertem, hogy kenhető állagú legyen. 
A csirkemellfilét megmostam, lecsepegtettem, majd két részre vágtam. A szalonnaszeleteket egy tálcára fektettem úgy, hogy fedjék egymást.  A két filédarabot rátettem, majd bekentem a fűszerkeverékkel. Úgy igazítottam el a szalonnán, hogy a csepp alakú húsok hegyesebbik vége fedje egymást, mert az volt a célom, hogy egy szép, rúd formájú felvágottat kapjak. A bacont ráhajtogattam, majd dupla alufóliába szorosan betekertem. A fólia végeit megcsavartam, hogy olyan legyen, mint egy cukorka. Tálcára tettem és 3 óráig hűtőben pihentettem. Ha hosszabb ideig érik, az csak jót tesz neki.
A sütőt 200 fokra előmelegítettem. Egy serpenyőt felforrósítottam és a húst - a fóliában hagyva -, 12 perig sütöttem úgy, hogy közben többször fordítottam rajta. Ezzel a hús külső felületén lévő rostokat összehúztam, így megőrizhető a benne lévő nedvesség, finom szaftos marad.
Az elősütött felvágottat tepsibe tettem, lebontottam róla, de alatta hagytam a fóliát és minden oldalát pirosra sütöttem. Amikor teljesen áthűlt csak akkor szeleteltem, mert így lehet igazán szépen elvágni.