2015. november 21., szombat

Krémsajtos, sütötökös muffin

Múlt héten sajttortát készítettem. (Lásd itt.) Mikor az utolsó morzsákat csipegettük, a férjem megjegyezte: ejj, de rég volt sajttorta! Úgy döntöttem megtréfálom kicsit, hisz ebben a  sütőtökös muffinban, ha burkolt formában is, de van egy kis "cheesecake".


Hozzávalók/12 darabhoz
200g liszt (60g durum, 60g őrölt zabpehely, 80g tk. búza)
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
2 mokkáskanál fahéj
1 mokkáskanál  őrölt szerecsendió
fél mokkáskanál őrölt szegfűszeg
300 g sütőtök, sütve
2 tojás
75ml olaj
80g nyírfacukor

300g tejszínes krémsajt, szobahőmérsékletű
1 tojás, szobahőmérsékletű
50g nyírfacukor
pár csepp vanília aroma


A muffinformába beletettem a kapszlikat, a sütőt 180 fokra előmelegítettem. A krémsajtot simára kevertem a tojással, nyírfacukorral és vaníliával.
A sütőtököt keverőtálba tettem, botmixerrel pépesítettem, majd hozzáadtam a tojásokat, olajat és a nyírfacukrot. Ezekkel is alaposan elkevertem. Kimértem a száraz anyagokat, összevegyítettem, majd beleforgattam a sütőtökös keverékbe. A masszát beleraktam a formába. A krémsajtot nyomózsákba tettem, majd mindegyik muffin közepébe nyomtam egy-egy adagot úgy, hogy szép kerek formájú legyen a töltelék.


Azonnal sütőbe tettem és 25 perc alatt megsütöttem. Tűpróbával ellenőriztem, hogy a tészta megsült-e. Rácsra tettem kihűlni.


Habzsák helyett  használhatunk erősebb nejlonzacskót. A fűszereket kiválthatjuk mézeskalács süteményporral is.