2015. december 7., hétfő

Narancsos, fahéjas kalács

Múlt héten, az egyik kedves olvasóm megkért, hogy egyszer végre csináljak már valami csúnyát és nem finomat. Nos, a kívánsága első részét egy nappal korábban teljesítettem - ugyanis mint adventi időszakban évek óta mindig -, két szálból fonva készítettem ezt a kalácsot. Amit aztán kissé hányavetin kentem le tojással, aminek következtében hozzásült a dobozhoz. Helyrehozható lett volna, ha körbevágom, de nem tettem, így beleszakadt a formába, menthetetlenül. Nem került fel a blogra, de megismételtem, mert mindenképpen szerettem volna megosztani, ezt a csupa narancs, csupa fahéj, fantasztikusan finom kalácsot!


Hozzávalók
400g liszt (120g rétes, 280g teljes kiőrlésű búza)
15g friss élesztő
150ml frissen facsart, szűrt narancslé (egy nagyobb narancs leve)
100ml tejszín
1 nagy tojás
6 pötty édesítő, pici vízben feloldva
1 kezeletlen narancs héja
50g puha vaj

A töltelékhez
30g olvasztott vaj
nyírfacukor (nálam 50g)
fahéj

vaj, liszt a forma kikenéséhez
a kalács lekenéséhez szükséges tojást, a tésztába használtból csíptem le
pár csepp tejszín


A tészta hozzávalóit a dagasztógép üstjébe mértem. A tojást, mielőtt beletettem volna, felvertem és egy evőkanálnyit félretettem a kenéshez. Lágy, de jól kidolgozott, kézhez nem ragadó tésztát gyúrtam. Ha szükséges tegyünk hozzá még pár csepp tejszínt. Kelesztőtálba tettem és fél óra alatt duplájára kelesztettem. 
Míg pihent egy 25x11x7cm-es dobozformát vékonyan kivajaztam, liszteztem. A tésztát enyhén lisztezett nyújtótáblára tettem, picit kinyomkodtam belőle a levegőt és 10 percet pihentettem. 4mm vastagra nyújtottam, úgy, hogy a szélessége ne haladja meg a formáét.
Ecsettel elkentem rajta a puha vajat, megszórtam nyírfacukorral. A fent megadott mennyiséget használtam, de aki édesebbre szeretné használjon többet, mert a tészta kevésbé édes. Egy pici szűrő segítségével meghintettem fahéjjal és feltekertem.


Beletettem a formába, majd bő fél órát kelesztettem. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítettem. A kalács tetejét lekentem a félretett tojással, amibe pár csepp tejszínt tettem. 
50 perc alatt megsütöttem. Ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le sütőpapírral. A kész kalácsot pár percig a formában hagytam kihűlni, egy késsel végihúztam az oldalát, hogy ezúttal biztosan elváljon, majd rácsra tettem kihűlni.


A recept, amit átalakítottam, itt található.

Ha elkészítetted, kérlek írd meg, milyennek találtad! Akár ide, akár a blog facebook oldalán, itt.