2015. december 12., szombat

Mézeskalács panna cotta, Rote Grützével

Van már  a blogon egy panna cotta - azaz tejpuding recept -, de hogy ötletet adjak a karácsonyi menühöz, picit átalakítottam. Megbolondítottam egy kis mézeskalács fűszerrel és Rote Grüztével tálaltam. A Rote Grütze, szó szerinti fordításban "piros kása", igen közkedvelt német desszert. A bogyós gyümölcsökből álló, sűrű állagú kása elkészítése épp oly egyszerű, mint a tejpudingé. Vendégeink lenyűgözése pedig garantált. 
Az autentikus Rote Grütze alapja meggy-, vagy más gyümölcslé. Hogy gyors szénhidrátot mellőzzek, erős gyümölcsteával helyettesítettem a meggylét. Használhatunk helyette vizet, vagy gyümölcsszörpöt is.


Hozzávalók/ 6 adaghoz
A panna cottához
300ml tejszín
300ml tej
60g nyírfacukor
5g porzselatin
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, ízlés szerint

A Rote Grützéhez
200ml erős gyümölcstea, nálam málna
250g vegyes bogyós gyümölcs, mirelit
12g étkezési keményítő
50g nyírfacukor, ízlés szerint


A tejet és a tejszínt forróra melegítettem és belekevertem az összevegyített nyírfacukrot, zselatint. A tűzről levéve alaposan összekevertem, majd ízesítettem a mézeskalács fűszerkeverékkel. Hűlni hagytam. Egy tálcára előkészítettem 3 tojástartó dobozt.
A tejpudingot a poharakba osztottam, majd döntve a tojástartóba tettem. Természetesen ez a lépés elhagyható.


Hűtőszekrénybe tettem és 5 órán át pihentettem a pudingokat. Az állaguk szilárd, de krémesen lágy, kissé remegős. 
Elkészítettem a Rote Grützét. A gyümölcsteát a nyírfacukorral felforraltam,  majd a pici vízzel elkevert keményítővel besűrítettem. Belekevertem a gyümölcsöt, majd a panna cottára adagoltam.


Ha elkészítetted, kérlek írd meg, milyennek találtad! Örülök a véleményednek, itt vagy a blog facebook oldalán, itt.

Gombakrémleves, sajtos pirítóssal

A jó gombakrémleves titka, hogy többféle gombából készül. Legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás, ha a fehér csiperkéhez markánsabb ízű testvérét, a barna csiperkét társítjuk. Így nagyon finom, szénhidrátot szinte alig tartalmazó levest főzhetünk, aminek remek kísérője lehet pár szelet fokhagymás bagett, rápirult ropogós sajttal.


Hozzávalók
200g fehér csiperke
200g barna csiperke
1 közepes fej vöröshagyma
150ml tejszín
olaj
kakukkfű
fehérbors

víz

házi teljes kiőrlésű bagett, vagy kenyérszeletek
fokhagyma
petrezselyem
olíva olaj
mozzarella, trappista



A gombát megtisztítottam és tojásszeletelővel felszeleteltem. Pár szeletet félretettem a díszítéshez.  A hagymát finomra vágtam és kevés olajon megfonnyasztottam, majd hozzáadtam a gombát és kicsit megfuttattam. Felöntöttem annyi vízzel ami ellepi, sóztam, borsoztam, beletettem egy csipet kakukkfüvet és fedő alatt puhára pároltam. Kézi mixer segítségével összeturmixoltam, hozzáadtam a tejszínt, majd annyi vizet, hogy kívánt sűrűségű legyen. Visszatettem a tűzhelyre és átforraltam.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A bagett és gombaszeleteket sütőpapíros lemezre tettem, egymástól távol, hogy a nedvesség amit a gomba enged ne kerüljön a kenyérre. Mindkét felüket megpirítottam. A fokhagymát összezúztam, hozzáadtam a finomra vágott petrezselymet, majd kevés olívaolajjal elkevertem. A megpirult kenyérszeleteket megkentem ezzel a keverékkel, mindegyikre egy kis kocka mozzarellát és reszelt trappistát tettem, majd aranybarnára sütöttem.
Tálaláskor a leves mellé adtam a megpirított gombaszeleteket és kevés finomra vágott petrezselymet.