2015. december 20., vasárnap

Almás gesztenyetorta

Ezzel az almás gesztenyetortával szeretnék minden kedves olvasómnak békés, boldog Karácsonyt kívánni!


Hozzávalók, 25cm-es tortformához
Piskótához
3 tojás
50g nyírfacukor
60g őrölt zabpehely
késhegynyi sütőpor
1 púpozott teáskanál keserű kakaópor

Az almakompóthoz
4 közepes savanykás alma, kb. 600g
fahéj, szegfűszeg
fél citrom leve
víz

600g natúr gesztenyepüré
100g nyírfacukor
rum vagy rumaroma, ízlés szerint

A vaníliakrémhez
250ml tejszín
250ml víz
40g vaníliás pudingpor
100g nyírfacukor
500ml tejszín
fél rúd vanília
15g zselatin
100ml hideg víz

Díszítéshez
50g 70%-os étcsokoládé
pár csepp étolaj
150ml tejszín  


Az almákat meghámoztam, magházukat karalábévájóval kivettem, negyedeltem, annyi vizet öntöttem rájuk amennyi  ellepi őket, és fahéjjal, szegfűszeggel, citromlével felforraltam őket. Nem szükséges puhára főzni, az alma maradjon ress.
A tejszínt, vizet, krémport összekevertem és felforraltam. Mikor besűrűsödött belekevertem a nyírfacukrot. Folpackkal letakartam, úgy hogy a fóliát közvetlenül a puding felületére tettem. Ezzel a módszerrel elkerülhető, hogy csomós legyen a krém.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem. Egy sütőlemezre papírt tettem, körberajzoltam a tortakarikát. A tojásokat kettéválasztottam. A fehérjét a nyírfacukor felével habbá vertem, a sárgáját a cukor másik felével fehéredésig kevertem. A fehérjét beleforgattam a sárgájába, majd belekevertem a kakaós, sütőporos zabpehelylisztet. A masszából lapot kentem úgy, hogy körülbelül 1cm-rel nagyobb legyen, mint a tortakarika. Az előmelegített sütőbe tettem és 12 perc alatt megsütöttem. A kész lapot liszttel meghintettem és megfordítottam.
A gesztenyét átpasszíroztam, elkevertem nyírfacukorral és rummal ízesítettem. 
A piskótáról lesepertem  a lisztet, körbevágtam, a tortakarikába tettem. A gesztenye harmadát a díszítéshez félretetettem. A maradékot krumplinyomón átnyomtam és egyenletesen a piskótára terítettem, majd körberaktam az almanegyedeket.


Az alaposan lehűtött tejszínt habbá vertem. Míg készült, a zselatint hideg vízzel elkevertem és kicsit ázni hagytam. A kihűlt vaníliapudingba belekevertem a vanília kikapart magjait, beleforgattam a tejszínhabot, majd hozzákevertem a vízgőz felett megolvasztott zselatint. A krémet belesimítottam a tortakarikába és hűtőszekrénybe tettem. 4 órán  át pihentettem. Ennyi idő mindenképpen szükséges, hogy a krém jól áthűljön.
A  félretett gesztenyét 14 egyenlő részre osztottam és gesztenyeszíveket készítettem. Golyót formáztam, a tenyerem élével cseppé formáztam, majd a hüvelykujjammal a közepét ellapítottam, majd a tetejét kissé benyomtam.


A gesztenyeszíveket 10 percre mélyhűtőbe tettem. Közben a csokoládét vízgőz felett felolvasztottam, pár csepp olajjal elkevertem, majd a szívek felét kimártottam.
A díszítésre szánt tejszínt kemény habbá vertem. A tortát körbevágtam, levettem róla a karikát. A habot csillagcsöves nyomózsákba tettem, felhaboztam vele a tortát és a gesztenyeszívekkel feldíszítettem.


Ha elkészítetted, kérlek írd meg, milyennek találtad! Örülök a véleményednek itt, vagy a blog facebook oldalán, itt.